א. האטליז הטבעוני של מחמוד
צביקה באר ביקר בשבוע שעבר בסכנין ואת עיניו צד השלט של האטליז הטבעוני של מחמוד.
'לא יכול להיות', אמר צביקה בלבו. 'האומנם, כל סוגי הבשר באטליז הם מן הצומח, מתוצרת 'טבעול'?'.
הסתירה נראתה כל כך מופרכת ומצחיקה, אך מבדיקה שעשה התברר שהעניין הרבה יותר פשוט. 'טבעוני' הוא שם משפחתו של הקצב...
ב. תה ונֶשֶׁק יש בסין
לפני זמן מה הסב שמוליק שדה, מהיישוב יובלים שבצפון ארצנו, אצל ידיד. על השולחן הייתה מונחת אריזת קרטון נאה של שקיקי תה ירוק מסין.
המסעדה הוותיקה 'עדנה' ברמת השרון, שמתמחה באוכל פרסי, לא מתיימרת להיות כשרה. מקום שמגישים בו שרימפס וקלאמרי לא יכול להיות כשר. אבל כשמיכל שריב עיינה בתפריט היא הופתעה לגלות שבכל זאת יש במסעדה מוּדעוּת להבחנה בין בשר לחלב. רק שהתוצאה קצת מבלבלת, ויצא משהו כמו 'גְּדי בחלב אמו'...
ה. כמה שוקל קילוגרם?
מבולבלים? גם אנחנו.
בעלי התוספות
חלבי או בשרי?
ואם כבר מדברים על שמות מבלבלים שעוזרים לבלבל בין חלבי לבשרי, מה תגישו על תעודת הכשרות הזו (שלח לי פיני גורליק)?
צביקה באר ביקר בשבוע שעבר בסכנין ואת עיניו צד השלט של האטליז הטבעוני של מחמוד.
'לא יכול להיות', אמר צביקה בלבו. 'האומנם, כל סוגי הבשר באטליז הם מן הצומח, מתוצרת 'טבעול'?'.
הסתירה נראתה כל כך מופרכת ומצחיקה, אך מבדיקה שעשה התברר שהעניין הרבה יותר פשוט. 'טבעוני' הוא שם משפחתו של הקצב...
ב. תה ונֶשֶׁק יש בסין
לפני זמן מה הסב שמוליק שדה, מהיישוב יובלים שבצפון ארצנו, אצל ידיד. על השולחן הייתה מונחת אריזת קרטון נאה של שקיקי תה ירוק מסין.
איך הגיעו אנשי הרפובליקה העממית של סין מ'תה ירוק' ל'תה מאבק שריפה'? איזו מכונת תרגום הפכה את green ל-gun? ובכן, מתברר כי לא טעות ולא נעליים. אכן יש תה כזה והתמיהה היא עלינו! ראו את הערך בוויקיפדיה באנגלית.
מכל מקום, התה עצמו היה טעים, ועובדה ששמוליק נשאר בחיים.
ג. סַחְלָבּ עם פרווה
ואם אנחנו באזור החיוג של 'גוגל טרנסלייט', מה תגידו על תערובת להכנת משקה סחלב מבית היוצר של 'תבליני מימון'?
אומנם, סחלב נחשב למשקה חורפי שמוגש חם, אבל הפרווה ממש לא נדרשת. זה מה שקורה כשלא יודעים את ההבדל בין פרווה (parve) לפרווה (fur).
אגב, המוצר גם כולל 'חומר מונע התגיישות'! – מישהו יודע מה זה?
'אין מילים', כתב לי אלון גלעדי שהיה הראשון לזהות.
ד. המצאת הכשרות
ג. סַחְלָבּ עם פרווה
ואם אנחנו באזור החיוג של 'גוגל טרנסלייט', מה תגידו על תערובת להכנת משקה סחלב מבית היוצר של 'תבליני מימון'?
אומנם, סחלב נחשב למשקה חורפי שמוגש חם, אבל הפרווה ממש לא נדרשת. זה מה שקורה כשלא יודעים את ההבדל בין פרווה (parve) לפרווה (fur).
אגב, המוצר גם כולל 'חומר מונע התגיישות'! – מישהו יודע מה זה?
'אין מילים', כתב לי אלון גלעדי שהיה הראשון לזהות.
המסעדה הוותיקה 'עדנה' ברמת השרון, שמתמחה באוכל פרסי, לא מתיימרת להיות כשרה. מקום שמגישים בו שרימפס וקלאמרי לא יכול להיות כשר. אבל כשמיכל שריב עיינה בתפריט היא הופתעה לגלות שבכל זאת יש במסעדה מוּדעוּת להבחנה בין בשר לחלב. רק שהתוצאה קצת מבלבלת, ויצא משהו כמו 'גְּדי בחלב אמו'...
ה. כמה שוקל קילוגרם?
מבולבלים? גם אנחנו.
צילום: רמי נוידרפר |
בעלי התוספות
חלבי או בשרי?
ואם כבר מדברים על שמות מבלבלים שעוזרים לבלבל בין חלבי לבשרי, מה תגישו על תעודת הכשרות הזו (שלח לי פיני גורליק)?
Gunpowder הוא הכינוי לשיטת הגלגול של התה, במקרה זה לכדורים שמזכירים אבק שריפה. הסינים לפעמים נותנים שמות בתה לפי המראה, למשל Chunmee בתרגום "גבות של בחורה צעירה", הוא תה בצורה דקה ומאורכת.
השבמחקזה מה שקורה שלא יודעים לקרוא את הכתב של השכנים השלט בערבית מודיע "זה המתחם של איסמעיל טבעוני ( ב דגושה) טבעוני שם משפחתו של איסמעיל. ובעברית זה הפך להיות מחמוד הטבעוני.
השבמחקאכן. גמני רציתי להעיר על כך - לצערנו מעטים מאיתנו קוראים ערבית...
מחקGunpowder tea is a form of green Chinese tea produced in Zhejiang Province of China in which each leaf has been rolled into a small round pellet
השבמחקבהתחלה לא הבנתי מהו "חלבי פותה", רק לאחר חיפוש הגוגל הבנתי שמדובר בשם (מן הסתם דרוזי). סביר שמי שיטייל ברחבי דלית אל-כרמל ייתכל ב"איטליז חלבי", ובוודאי שקיים גם "קבב חלבי" - מהעיר חלב
השבמחקE551
השבמחקחומר המונע הווצרות גושים ?https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A6%D7%95%D7%A8%D7%9F_%D7%93%D7%95-%D7%97%D7%9E%D7%A6%D7%A0%D7%99
האם מישהו מהקוראים יכול לפרש את מקור המילה "פרווה"? איך קראו למאכל שאינו חלבי או בשרי לפני המצאת היידיש או בעדות אחרות?
השבמחקלא מצאתי מקור ביידיש, אך מצאתי שבכמה שפות סלאביות PAROV ו PAROVE משמעותם זוגי. ואולי(רק אולי!) זה המקור. ניתן לשימוש גם ל... וגם ל... . אגב, העניין של פרווה זכה לתלי תלים של הלכות, כגון: דינה של ביצה (פרווה) ואילו דינה של ביצה שאינה "גמורה" הוא בשרי...
מחקלידיעתך ,שפה כל שהיא לא מומצאת, התפתחות שפה זה תהליך שנמשך מאות שנים וכך גם היה עם האידיש
מחקזה ברור! מה שכתבתי הוא בגדר השערה בלבד. אינני יודע ואיני מכיר איש שיודע. האם אתה יודע או יש לך השערה? אשמח לשמוע
מחקראה את ההסבר של בני ציפר: http://www.ynet.co.il/home/1,7340,L-3211-18074-23780531,00.html
מחקשבת שלום
אבק השריפה אכן הומצא בסין, הסינים גם שמרו בקנאות על סודות גידול התה, אז מה הפלא אם שני העיקרים האלה מצויינים על אותה קופסה?
השבמחקהמצאת הכשרות
השבמחקשנינו : אין מוקדם ואין מאוחר , אין חסר ואין מיותר בתורה . אם כן , גדי בחלב אמו , מאי ? דאמרין , גדי בחלב מותר , בחלב אמו לא , מחמת צער האם . אז איך יתפרנסו הבטלנים ? יסרסו הכתוב ויהפכו משגיחי כשרות . ובאה פרנסה מן האין .
חלבי פותה
השבמחקלמה לחשוד בכשרים ? כבר למדנו בפרק האטליז של מחמוד טבעוני , גם כאן מדובר בשמו של העסק , ולא בתיאור הסחורה . וכל הכבוד למחמוד מסכנין ולמוריו, הוא יודע להקדים שם פרטי לשם המשפחה . במקומותינו להבדיל , אינך יודע מי הוא מי , ןמי הוא מה . סדר השמות מתבלבל , ואותם שמות לבנים ולבנות . אצלנו , שלט כשלו עוד היה נכתב כ- הטבעוני מחמוד . אכן , יש מה ללמוד בסכנין .
חומר מונע התגיישות' - לדעתי הכוונה לחומר המונע היווצרות גושים; ואולי זה קשור גם ל'חומר מונע התגבשות'...
השבמחקמקרה שהיה: מישהו התבקש לארח זוג אורחים, ובהסבר מי-הם הוסיפו: הם טבעונים.
השבמחקישב הזוג המארח ושבר את הראש: איך מכינים ארוחה לפי כל כללי הטבעונות ?!
בסוף החליטו להתקשר ולשאול את המיועדים: מה להכין לכם לארוחת ערב?
מה שתרצו - היתה התשובה.
כן, אבל אתם טבעונים...
ומה אתם חושבים - ענו הם - שאצלנו בטבעון אוכלים שונה משאר האנשים...
מה טעם ראו הקיבוצניקים ממנרה , שלא להחליף את שם הקיבוץ ל- רמים . שכן אם ישאלונו מאיין אנו , מה נאמר , שאנו מרמים ?
השבמחקכפי שיש שם משפחה "אל-חלילי" שמשמעותה: משפחה מחברון, עירו של אל-חליל (אברהם אבינו), כך שם המשפחה: טבעוני ( TABEUNI ) , דהיינו: משפחה שמקורה מ-טבעון (הערבית)
השבמחקגם אני נתקלתי בתפריט שבו צוין שאיזשהו מאכל הוא (חלבי) והכוונה היא שהוא בושל עם חמאה או עם שמנת. מיועד לשתי קבוצות של אנשים. הראשונה הם שומרי כשרות "לייט", לא מערבבים בזמן האוכל חלב עם בשר אבל לא מקפידים על הכלים וכו' הקבוצה השניה היא אנשים הרגישים ללקטוז (סוכר חלב).
השבמחק