א. מרדכי אנילביץ?
רחוב אחד יוצא מדרך יגאל אלון, מתמזג עם נתיבי אילון, ושמות לו הרבה.
מרדכי (אנילביץ), או שמא אנילביץ מרדכי, ואולי בכלל מרדכי אנילביץ'?
ועל מגוון התעתיקים הלטיניים אין צורך להכביר מילים...
מרדכי אנילביץ, מפקד המרד בגטו ורשה, ראוי לכבוד גדול יותר.
צילומים: איתמר לויתן (ותודה לל"ד) |
בוויקיפדיה מצאתי עוד שלט רחוב ובו מידע נוסף:
צילום: אבישי טייכר, ויקימדיה |
נתנחם בלוח הזיכרון שנקבע מחוץ למשרדי חברת החשמל – לא דבר מובן מאליו – ומרחיב דברים על מורשתו של מרדכי אנילביץ:
ולסיום, כדאי לציין משהו שלדעתי רבים אינם יודעים.
השם אי"ל, ראשי תיבות ארגון יהודי לוחם, לא היה כלל בשימוש בימי המלחמה והשואה והוא כולו המצאה מאוחרת. ארגון המחתרת נקרא בפיהם של הלוחמים בשם ŻOB (ז'וֹבּ), ראשי תיבות בפולנית של Żydowska Organizacja Bojowa, או ביידיש ייִדישע קאַמף אָרגאַניזאַציע. השם אי"ל הוא מאוחר והומצא בארץ ישראל או במדינת ישראל (אינני יודע מי היה הראשון שהשתמש בו ומתי, ואשמח ללמוד), כי אֱיָל פירושו כוח.
ב. רחבעם גנדי
ולהבדיל, בטבריה החליטו פרנסי העיר לקרוא רחוב בסביבת חמי טבריה על שמו של רחבעם זאבי (2001-1926), שנודע בכינויו 'גנדי'.
האם ראוי זאבי – דמות שנויה במחלוקת בלשון המעטה – להנצחה הבלתי פרופורציונלית שזכה לה (יש חוק מיוחד בנושא!) או לא? זהו ויכוח שלא ינוהל פה, איש איש ודעתו. אבל לדעת כולי עלמא שמו היה רחבעם זאבי (כפי שנרשם בכיתוב הלטיני) ולא רחבעם גנדי.
הצילום של חיים חצב איש טבריה, התפרסם לראשונה בקבוצת הפייסבוק המומלצת שעורך עופר אדרת, נקמת הארכיון: חובבי ההיסטוריה של 'הארץ':
צילום: חיים חצב |
לא עבר זמן רב מאז הפרסום וחיים חצב שלח לי צילום נוסף, שממנו התברר כי השלט הושחת ונעקר ממקומו – מעניין למה ועל ידי מי – עכשיו נשאר רק השלט המיותם 'שדרות קפלן', שזכה לעדנה הרחק מכאן, בתל אביב ובירושלים...
למרבית המזל והגיחוך השם השגוי 'רחבעם גנדי' השתמר במפת גוגל (תודה לאלון ריבק).
ג. גלגוליו של שלט: דרך פיק"א
פִּיקָ"א (ביידיש: פּאַלעסטינע ייִדישע קאָלאָניזאַציע אַסאָסיאַציע, ובאנגלית: PICA, ראשי תיבות של Palestine Jewish Colonization Association. בקיצור, חברה להתיישבות יהודית בארץ ישראל. החברה, שנוסדה בשנת 1924 על ידי הברון אדמונד רוטשילד, רכשה אדמות רבות ותרמה להתיישבות החקלאית בארץ. בחיפה, כמו במקומות רבים אחרים בארץ, יש רחוב על שמה ולכבודה.
פִּיקָ"א (ביידיש: פּאַלעסטינע ייִדישע קאָלאָניזאַציע אַסאָסיאַציע, ובאנגלית: PICA, ראשי תיבות של Palestine Jewish Colonization Association. בקיצור, חברה להתיישבות יהודית בארץ ישראל. החברה, שנוסדה בשנת 1924 על ידי הברון אדמונד רוטשילד, רכשה אדמות רבות ותרמה להתיישבות החקלאית בארץ. בחיפה, כמו במקומות רבים אחרים בארץ, יש רחוב על שמה ולכבודה.
כתב לי רון מנדל:
בתחילה הציבה עיריית חיפה בצומת הרחובות פיק"א וחורב שלט עם התעתיק PIKA. על אותה פינה הציבה העירייה שלט עם התעתיק הנכון PICA. שני השלטים היו קיימים בו זמנית! לימים התעשתה העירייה והורידה את השלט עם התעתיק הקלוקל.
והנה עברו כמה שנים, וכעת עיריית חיפה הציבה שלט עם תעתיק חדש ומחודש: PIKKA. אולי זה התעתיק הנכון מבחינת האקדמיה, אך מדוע לא לכתוב את השם הנכון?
צילומים: רון מנדל |
ד. אדון לאון
את שמו יש להגות ככה:
השבמחקאַנְיֵלֵבִיץ'.
האיות בפולנית צריך להיות ANIELEWICZ.
מחקמידי פעם, כשמוזכר מרדכי אנילביץ עולה לי קטע של שיר שמילותיו: "מרדכי אנלביץ היה קומוניסט, כך כתוב בקול העם".
מחקבגילי, אני עדיין זוכר את העיתון קול העם, אבל אני לא זוכר מאיפה השיר, מה המשכו ובאיזה הקשר. האם מישהו מהקוראים יוכל לתרום מידע?
ולמה יש מקף בין יגאל לאלון באנגלית ?? YIG'AL - AL
השבמחקפרטאץ' בהתגלמותו. מראה גם על אופי של מדינה בכלל, ואולי גם של מי שאחראים לשילוט בפרט.
השבמחקגם רחבעם המקראי לא ראוי להנצחה.
השבמחקרחבעם מלך יהודה, היה אבי שושלת מלכי יהודה, מלך 41 שנה ומת מוות טבעי. במלכים א טו מזכירים שכל יתר מעשיו נרשמו בספר דברי הימים למכלי יהודה שאבד מן הסתם. רחבעם, שספר מלכים מגנה לדיראון עולם, עשה דבר אחד חשוב ביותר - הוא הציל את ירושלים מפני מלך מצרים שישק! נתן כסף וזהב, מאוצרות בית המקדש (שלכך הם נועדו!) ובכך נצלה העיר ובית המקדש גם יחד וכמובן שושלת מלכי יהודה!! מנע שפיכות דמים תמורת דמים!
מחקרחבעם, אמנם מטמטום ורשעות, גרם לפיצול הממלכה 4 שנים לפני מסע שישק. סביר להניח שאם הממלכה המאוחדת היתה קיימת בעת המסע היא היתה נכבשת ומתרסקת באופן בלתי הפיך, כיון שהיתה מסכנת את ההגמוניה המצרית יותר מדי. בהיסטוריה לא משחקים ב"אילו" אבל יש פה קצת חומר חמחשבה (ולסבירות...)
מחקארגון יהודי לוחם (אי"ל) הוא תרגום לא רע לשמו ביידיש, יידישע קאַמף אָרגאַניזאציע. תרגום מדויק יותר היה "ארגון יהודי מלחמתי" מכיוון ש"קאַמף" פירושו מלחמה. תודה למלקטי שיבושי השמות -- אוצר בלתי-נדלה...
השבמחקאני הורדתי את השלט של גנדי ברוורס עם משאית
השבמחקאהבתי
מחקזה לא מצחיק, זה די מזעזע (מאידך, הצירוף "רחבעם גנדי" מזכיר את המדרש המסביר מדוע דווקא פנחס הקנאי קיבל 'ברית שלום')
מחקככל שהצלחתי לברר, השימוש הראשון בראשי התיבות אי"ל כקיצור ל'ארגון היהודי הלוחם' נעשה, ככל הנראה, במסגרת 'ספר מלחמות הגיטאות', שיצא לאור ב-1954, בעריכת יצחק (אנטק) צוקרמן ומשה בסוק, בהוצאת 'הקיבוץ המאוחד'. הדעת נותנת שהעורכים הם שקבעו את ראשי התיבות, הן בשל הצורך המעשי לקצר ככל האפשר בספר מקיף כל כך (812 עמודים), וגם מתוך רצון לייצר ראשי תיבות עבריים בעלי משמעות הירואית (מגמה שמשתקפת גם בשמו 'התנכ"י' של הספר). אגב, קיימת טענה, שלפיה קיבוץ אייל שבשרון, שנוסד עוד ב-1947, נקרא על שם אי"ל, אך נראה שטענה זו אינה נכונה, והקישור בין שני השמות נוצר רק בדיעבד.
השבמחקבבאר שבע יש רחוב מרדכי אנילביץ', בעיר העתיקה, והגדילו שוחרי התיירות והנופש וקבעו ברח' אנילביץ' 9 את מלון אנילביץ'.
השבמחק'מלון אנילביץ' זה שיא של טעם טוב
מחקלבני לשם - השורה "מרדכי אנילביץ הוא היה מק"יסט" {לא קומניסט] לקוחה מתוך שיר ששרה להקת מפ"ם. ראה על הלהקה בזמרשת https://www.zemereshet.co.il/m/artist.asp?id=4602
השבמחקרחוב ע"ש ליאון בלום יש גם בבת י ם ממש מאחורי בניין העיריה הכולל הסבר לפועלו של האיש ומעשיו.
השבמחקבמסע שישק נאמר כי: ויקח את אוצרות בית ה' ואת אוצרות בית המלך ואת הכל לקח... ז"א שכנראה יש לחפש את מנורת 7 הקנים בארמון הנשיא סיסי... ובא לציון אור...
השבמחק