על רחובות חסרי היגיון ברמת השרון, שמסתיימים ואז מתחדשים במפתיע במקום אחר, כתב לי תושב העיר ד"ר מנחם קרן-קרץ:
1. נצח ישראל לא ישקר?
לרחוב הנצח (הנקרא כך על שם בית העלמין הנמצא בו) ישנם שני חלקים שאינם מחוברים זה לזה. לא אחת אנשים מתרוצצים מקצה אחד לקצה השני בנסיון למצוא בית הנמצא בכלל בחלק האחר של הרחוב. למותר לציין שאין שום שלט המפנה להמשך הרחוב.
מקור: DidiTells |
2. יבנה או הנגב?
לרחוב המפריד בין רמת השרון ובין הרצליה יש שני שמות. לנתיב הסמוך לרמת השרון והתנועה בו זורמת מזרחה קוראים 'רחוב יבנה', בעוד הנתיב לכיוון מערב, השייך כבר להרצליה, נקרא 'רחוב הנגב'.
3. ציפורי רחובות
בשכונה הדרום-מערבית של רמת השרון קרויים הרחובות בשמות בעלי כנף, רחוב רחוב וציפורו. באורח פלא המהלך ב'רחוב החוחית' לכוון מערב יגלה להפתעתו, ללא כל הכנה מוקדמת וללא צומת רחובות שמסמן את השינוי הפתאומי, כי שם הרחוב נקרא 'עגור'.
בשכונה הדרום-מערבית של רמת השרון קרויים הרחובות בשמות בעלי כנף, רחוב רחוב וציפורו. באורח פלא המהלך ב'רחוב החוחית' לכוון מערב יגלה להפתעתו, ללא כל הכנה מוקדמת וללא צומת רחובות שמסמן את השינוי הפתאומי, כי שם הרחוב נקרא 'עגור'.
4. ולהתחיל מבראשית
רחוב יש ושמו 'בראשית'. ההתחלה ברורה, אבל איפה בדיוק מסיימים?
5. האחיות צירלסון
על פי המסורת הייחודית שגובשה ברמת השרון לא נופתע לגלות שגם הרחובות 'האחיות' ו'צירלסון' נגמרים לפתע פתאום, וממשיכים במקום אחר...
והתשובה לשאלה 'למה?' היא, כנראה, 'ככה'.
ואם כבר הגענו לרחוב צירלסון כדאי לשים לב לטיפול הקוסמטי וההיסטורי שהוענק לו ברמת השרון.
הרחוב קרוי על שמו של הרב יהודה לייב צירלסון (1941-1860), שהיה רב בקישינב (תחילה בבסרביה הרוסית, אחר כך ברומניה, והיום במולדובה). צירלסון, שהיה אחד ממנהיגיה של 'אגודת ישראל', הזדהה עם הציונות, אף שלימים הסתייג מאופיה החילוני. רחובות על שמו יש בתל אביב, בבני ברק, בנתניה ובפתח תקוה.
השם 'צירלסון' פירושו הבן של צירל, אבל צייר השלטים של רמת השרון לא קרא, כנראה, את 'סיפור פשוט' של עגנון. צירל, כידוע, היא אחת הגיבורות של רומן זה.
האות י' המעצבנת הזו, נתקעה לו כנראה במקום הלא נכון, וכך הפך צירלסון לצ'רלסון, והרב הרומני לסֶר בריטי.
וכל הרואה יצחק או יתבייש.
ואם לא די בכך, השיבוש המביך הזה הוא לא רק על פני הקרקע אלא נקלט גם באפליקציית 'ווייז'.
תודה לחנוך מרמרי ששם לב ולמנחם קרן-קרץ שצילם.
בעלי התוספות
מנחם רוזנברג הסב את תשומת לבי לכך, שגם בירושלים, בשכונה המכונה 'אזור התעשייה תלפיות', יש רחוב קופצני כזה, ושמו 'יעקב בן דב'. הנה המפה:
ישנו רחוב כזה ממש לא רחוק ממך בירושלים: רחוב יעקב בן דב, משני צידי רח' גנרל פיר קניג.
השבמחקואפרופו פייר קניג, יש מי שקוראים לו Fire King
מחקבקישינב מדברים רומנית, אך היא שייכת כיום למולודבה. קישינב לא הייתה שייכת לרומניה מיום שנולד הרב צירלסון ועד ימינו אנו.
השבמחקצמח
גם בחיפה רחוב אבא חושי משנה את שמו אחת לכמה מטרים. בין היתר הוא נקרא רחוב "גולדה" בחלק אחר שלו.
השבמחקולגבי חרובות שאינם רציפים, כך נהוג במתוקנות שבהן. יש רחוב שמופסק על ידי גן או בית ספר, המשכו נקרא באותו שם.
רחוב גולדה ניצב לרחוב אבא חושי. אם כבר אז פינסקר מתאים לכאן. וגם פבזנר איכשהו עם הקטיעה של התיאטרון העירוני.
מחקגם בפתח תקווה יש רחוב צירלסון. בבית מס' 15 הסתתר מנחם בגין מפני הבריטים בהיותו מפקד האצ"ל. יש שלט הסבר במקום.
מחקד"ר אבישי טייכר
חשוב לזכור! הרב צירלסון הי"ד אמנם היה חבר הכניסיה הגדולה של אגודת ישראל אבל עוד לפני כן מאנשי המזרחי. ומקימה של הגימנסיה העברית הדתית בקישינב. מתומכי הקמתה של מדינה יהודית בארץ ישראל גם בזמן שהכניסיה הגדולה של האגודה לא תמכה בזה.
השבמחקאבל, חייבים להודות שברמת השרון עשו מעשה נכון עם שמות הרחובות, וריכזו לרדיוס קטן את הרחובות אלי כהן, ברנשטיין כהן ויעקב כהן - כך שאם מישהו טעה בכהן שהוא מחפש, לא יצטרך להרחיק לכת! בתל אביב, לעומת זאת, הרחובות י.ל. גורדון, א.ד. גורדון אינם קרובים זה לזה, אבל סמטת של"ג (לזכר מפרש התנ"ך) דווקא קרובה לרחוב גודרון של יל"ג.
השבמחק"גודרון" ---יא חביבי : "גורדון" (ע"ש תנועת גורדוניה ו/או להיפך) ולא "גודרון"
מחקברחוב הנצח 23 ברמת השרון, כמעט בצמידות לבית העלמין, עומד לו ... בית דיור מוגן. מה שנקרא בלשון הצבאית 'קלב'.
השבמחקיש לקוות שראש העיר החדש של רמת השרון, שייבחר בעוד שלושה ימים, יקח לתשומת לבו את מעשי האיוולת שפורטו לעיל וידאג לתקנם.
השבמחקועוד תוספת: רח' קבוץ גלויות בהרצליה אף הוא חולק לשניים, ללא קשר ביניהם, סיבובי פרסה של הטועים והתועים הם דבר יום ביומו.
לפני כעשרים שנים לאחר גל העלייה הגדולה מברה"מ שהביאה את אריאל שרון לאשר תוכניות בניה רחבות היקף במסלול מהיר גיליתי שבעיר מגורי דאז - חדרה - ישנם רחובות בעלות אותו שם המופיעים פעמיים ואף שלוש פעמים בשכונות שונות של העיר ואשר אינן סמוכות אחת לשנייה. יזכר לטובה יהודי יקר בשם מרדכי ליברמן ז"ל שכיהן אז כחבר במועצת העיר וכאשר הפניתי את תשומת לבו לאי היגיון הזה טרח לטפל בזאת ואכן בעקבות מסירותו שונו שמות הרחובות.
השבמחקבירושלים יש רחוב שמשנה את שמו לא פחות מ־4 פעמים: רחוב 'הרב צבי יהודה' (לשעבר רחוב 'יצחק בן דור', שהוגלה לתלפיות) בקרית משה שהופך מיד (מגיע עד מספר 16?) ל'ימין אבות' וכעבור זמן קצר ל'כנפי נשרים', בהמשך בהר נוף כבר מקבל את השם 'הרב אברהם דוד רוזנטל'.
השבמחק