א. חלוצי ים: טביעתה של רחף
דבר, 25 ביוני 1937, עמ' 20 |
ספינת המפרש 'רחף' הייתה שייכת לחברת הספנות 'נחשון', שהייתה בבעלותה המלאה של הסתדרות העובדים. רחף נרכשה ב-1937, כשהחלום על ספנוּת עברית היה בשיאו, ונכנסה מיד לעבודה.
אבל האנייה התמודדה כמעט מיד עם הים ומשבריו. ב-28 בדצמבר 1938, סמוך לחופי קפריסין, נטרפה הספינה בסערה נוראה. במהלך הסערה קרסו שקי המטען וחנקו למוות שלושה מאנשי הצוות שישנו באותה עת: גרשון (גיאורג) ארליך (בן 24), גדעון רוזנטל (בן 16) ומכונאי יווני נוצרי ושמו שריף ריזה. גופותיהם נסחפו למים ונמצאו רק למחרת על ידי דייגים מקומיים. המכונאי נקבר בלרנקה ושני היהודים הובאו לקבורה בחיפה.
דּוּגִית נוֹסַעַת, מִפְרָשֶׂיהָ שְׁנַיִם וּמַלָּחֶיהָ נִרְדְּמוּ כֻּלָּם ... אִם לֹא יֵעוֹרוּ כָּל מַלָּחֶיהָ, אֵיכָה תַּגִּיעַ הַדּוּגִית לַחוֹף?
לזכרם של 'חלוצי ים' אלה, אנשי צוות הספינה, הוקמה מצבה מרשימה בבית הקברות חוף הכרמל (כפר סמיר).
מצבת קבורתם של שניים מטבועי 'רחף' (צילום רון מנדל, ויקימדיה) |
גם רחוב מיוחד הוקדש לספינה בחיפה, אך אבוי התאריך של טביעתה שגוי: במקום 1938 נכתב 1957.
צילום: רון מנדל |
ב-1 בינואר פורסם מאמר הספד נרגש ב'דבר' בחתימת ב.-ד. (מיהו?), שהתפעל משמו של הבחור הצעיר שטבע, וקרא לימאים הללו 'גדעונים'. הוא שיבח את אומץ לבם, וסיים במילים שכמותן כבר לא כותבים:
הגדעונים האלה, בני השש-עשרה, כמה הם נמשכים אל הים. סערותיו מסעירות את נשמותיהם. הם יודעים את הסכנות ... ואין איש נרתע, ולב העם לא יפוג. לדייגים שלנו נחוצות סירות שריון, נחוץ נשק ... במקום הטובעות נחוצות סירות ואניות חדשות. אנשים ישנם. בחורים מחכים בקוצר רוח. נחוצים לנו המים ומלאכותיהם כאויר לנשימה וכאויר לפריחה. ולכל קרבן מים שלנו יקומו לזכרון ישובים שטים, מגדלים שטים, כאותם שאנו מקימים על קרקע הארץ ליסודות חיים, ליסודות עתיד.
דבר, 1 בינואר 1939 |
ב. מן העפר באת ומן העפר התפרנסת
צילום: שמחה קופלוביץ |
על פיסת דשא מלאכותי בבית הקברות בחולון נמצאת המצבה המהודרת הזאת. היא שובת לב במידת התום וקמצוץ ההומור של מקימיה, מן הסתם בני משפחתו ויקיריו של המנוח, יוסף ויטה (2024-1940), שהיה כנראה קבלן עפר ('ממקימי ובוני הארץ').
מעפר באת, בעפר עבדת ולעפר שבת
הרפרור כאן הוא כמובן לפסוק מספר בראשית, ג 19, שבו קולל האדם הראשון (ובעקבותיו המין האנושי כולו לנצח נצחים):
בְּזֵעַת אַפֶּיךָ תֹּאכַל לֶחֶם עַד שׁוּבְךָ אֶל הָאֲדָמָה כִּי מִמֶּנָּה לֻקָּחְתָּ, כִּי עָפָר אַתָּה וְאֶל עָפָר תָּשׁוּב
על אבני החצץ שבצד ימין שוקע פסל אבן קטן של טרקטור.
ג. מה לאיקאה בבית הקברות?
מותר גם לנהג איקאה להגיע עם הרכב שלו לבית הקברות. אבל התמונה הנהדרת הזו, שצולמה בהר המנוחות בירושלים, מזמינה כותרות שנונות.
במבט מלמעלה המצבות נראות גם הן כמו סוג של אריזה (מה שנכון) מפס הייצור של איקאה.
צילום: דוד פרנקלין |
אנדרטת השואה בברלין (Benutzer:Schreibkraft, ויקיפדיה) |
ד. סמיילי בארץ החיים
צילום: טובה הרצל |
'קטע קצת מקאברי ומביך', כתבה לי טובה הרצל, 'ובכל זאת אי אפשר להתעלם ממנו'.
מדובר באולם ההספדים שבבית הלוויות 'ארץ החיים' ליד בית שמש. אחרי שפעם אחת שמים לב לעיטורי הקיר – השילוב בין שני החלונות, מנורת הקיר ועיצוב מילות הפסוק מתהלים – הסמיילי קופץ לעין בכל פעם...
תודה לך פרופ' אסף על המהדורה המיוחדת... שמחה קופלוביץ
השבמחקבהיסטוריוגרפיה הציונית כתוב לרוב שברחף ניספו שני אנשים. את ה"גוי" אין מונים. בעיניי זה מזכיר את הויכוח האם להנציח את הכ"ג או הכ"ד.
השבמחקהערה מוצלחת, זו על הסמייל.
השבמחקתודה על גיליון מעניין כרגיל. בקטע העיתון על 'רחף' מסופר שהיא היתה טעונה באבני ספוג. למישהו יש רעיון מה הן אבני ספוג?
השבמחקפומיס. ראה כאן: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%95%D7%9E%D7%99%D7%A1
מחקיוסף ויטה הז"ל הקים והיה הבעלים של חב' י. ויטה - עבודות עפר, כבישים וקבלנות כללים בע"מ.
השבמחקיש אנשי רוח, ויש גם אנשי עבודה, עמל ועפר המקימים את הארץ הזאת.
תודה לך אנונימי א'. חיפשתי עליו פרטים ולא מצאתי במי מדובר. שמחה קופלוביץ
מחקויש גם קרבן הים, חניך בית הספר הימי של בית"ר בצ'וויטאבקיה, איטליה שטבע, אברהם שטראוסברג, https://www.jabotinsky.org/%D7%90%D7%A8%D7%9B%D7%99%D7%95%D7%9F/%D7%97%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A9-%D7%A4%D7%A9%D7%95%D7%98/%D7%A4%D7%A8%D7%99%D7%98-%D7%90%D7%A8%D7%9B%D7%99%D7%95%D7%9F/?itemId=156597 וכפי שסופר ב"ספר בית"ר": באחד הימים ( טז אייר , 1935 . 5 . 19) אחר ארוחת הצהריים הלכו שני תלמידים להתאמן בשחייה . שניהם השתטחו על אבני שובר הגלים ונרדמו . שוטרי הנמל מצאו את בגדיו של אחד מהם , ונתברר שאברהם שטראוסברג , הבית"רי הנמרץ מדאנציג , השחיין המצויין ביותר בבית הספר , איננו . מפקד הנמל העמיד מייד לרשות פוסקו את כל שירותי ההצלה , ופוסקו , ועמו הלפרן ודיליון , סובבו בספינה בים . האמודאי צלל וחיפש , אבל לא נמצא האיש . השערות שונות שוערו : שנפל למיים כשהוא ישן , או שקפץ למים , ונפגע בראשו , שנתעלף במים משום ששחה סמוך לגמר ארוחת הצהריים , וכן שנאכל בפיות כרישים טורפים . תלמידי בית הספר נצטוו לחזור למעון , ונתכנסו לתפילת ערבית . התלמיד שעבר לפני התיבה בכה תמרורים . צבי קוליץ אמר 'קדיש , ' וכול התלמידים פרצו בבכי . המחשבה שלא נמצא שטראוסברג הרגיזה . אף פוסקו בכה . אותו ליל צריכים היו לצאת שישה תלמידים עם הדייגים להפלגה בים , לשם התמחות מעשית . הלפרן ביקש לא לבטל את התוכנית השיגר תית ושאל למתנדבים . כל התלמידים התנדבו . שישה מהם הפליגו בחשכת חצות בים סוער . החיפושים נמשכו שלושה ימים , ועדיין לא נמצאה גופתו של שטראוסברג . ביום השלישי נערך טקס אבל לפי המסורת הימית . כל תלמידי בית הספר ( האי טאלקים והעברים ) צעדו בסך ברחובות העיר אל הנמל , עלו על ספינה גדולה , שהתקרבה למקום המשוער שבו טבע שטראוסברג , שם קרא דיליון את שמות התלמידים , וקרא את שמו של הנפקד שטראוסברג שלוש פעמים . סגן המפקד קוליץ יצא אחריו וקרא : אברהם שטראוסברג נפל קורבן על תחיית הימאות העברית . במקום נערכה תפילה 'אל מלא רחמים , ' שלוש מיקלעות פרחים הוטלו אל הים . שירת 'התיק ווה' מהדהדת על גלי ים סיימה את הטקס . ביום ה רביעי נתגלתה גופת האובד , ללא ראש וידיים . אנשי הכנסייה העמידו צלב וממר התפלל ליד הגווייה . משנודע דבר המשייה מן הים וזוהה הטובע , ופוסקו העיד שהיה בן דת משה , פינה הכומר מקומו למישמר כבוד של תלמידי בית הספר . שטראוסברג נקבר לפי דיני ישראל בחלקה היהודית העתיקה שבבית הקברות שבעיר . כל תלמידי בית הספר כולם ונציגי מוסדות רשמיים השתתפו במיצעד האבל . על קברו הוצבה מצבת שייש , ובה נחרתו שתי כתובות , בעברית ובאי טאלקית , סמל בית הספר הבית"רי ומגן דויד , לזכר ' קורבן כיבוש הים העברי .
השבמחק"גם רחוב מיוחד הוקדש לספינה בחיפה, אך אבוי התאריך של טביעתה שגוי: במקום 1938 נכתב 1957".
השבמחק– מי ירים את הכפפה וייצור קשר עם מחלקת השילוט בעיריית חיפה?
המצבה המצולמת מעלה הינה של אבי יוסף ויטה ז״ל ממקימי ובוני הארץ.
השבמחקלא נעשה ולא התקיימה שום כוונה צינית לשימוש בפסוק מתוך ספר בראשית.
מצבה זו מנציחה את אישיות ופועלו של אבי ודרך המצבה נוכחתי לדעת שמבלי להכיר אותו ידעת לקשר מי טמון בה, מבחינתי המשפחה הצליחה ומצליחה להנציח אותו ולהעביר את המסר בפועלו ובאישיותו.
תהיה מנוחתו עדן ונשמתו צרורה בצרור החיים 🥀
על זה נאמר במשלי: "ותשחק ליום אחרון!"
השבמחקברוריה מכמן
אבני ספוג זה השם שניתן ל"פומקס" אלה אבנים שהן תוצרים של "פצצות וולקניות" שהועפו באוויר ושקעו בים ומשמשות כספוג לקירצוף העור, בעיקר עור כפות הרגלים.
השבמחק