יום חמישי, 3 ביולי 2025

סיפורי רחובות: ירושלים וצה"ל, נחל גיחון, אח שלי

א. ירושלים וצה"ל

צילום: איתמר לויתן

בחדרה יש רחובות לכבוד צה"ל ולכבוד ירושלים, שזה יפה. יש גם הסברים, שמיועדים כנראה לאלה שלא נולדו כאן או שהגיעו זה עתה מכוכב מאדים. 

השאלה הרצינית שעולה כאן: האם יש צורך להסביר את המובן מאליו?


ב. נחל נולד

צילום: משה הררי

בבית שמש יש רחוב הנקרא שביל נחל הגיחון. כאן דווקא אין הסבר אולי בגלל בעייה קטנה: אין נחל כזה...

אם הכוונה למעיין גיחון בירושלים, הרי שמדובר במעיין ולא בנחל; אם הכוונה לנהר גיחון (אחד מארבעת הנהרות היוצאים מעדן בספר בראשית), הרי גם הוא איננו נחל אלא נהר. זאת ועוד, שביל זה נמצא בסביבה של רחובות הנקראים על שם נחלים בארץ.

אפשר לנחש ששמו המקורי של הרחוב, או לפחות של הוגי הרעיון, היה שביל הגיחון (כך זה גם מופיע ב-google maps), עד שהגיע הגאון התורן וערך תיקון יֶתֶר...

גוגל

ג. אחי, אחי שלי

בפתח תקווה 'אח שלי' זו לא סתם טפיחה על השכם. פתח תקווה אוהבת אחים! 

על העילגות אין מה להוסיף. זה מביך ובעיקר לא נכון ולא מקצועי, ובמקום לכבד – מבזה.

ספרתי בפתח תקווה שלושה רחובות המוקדשים ל'אחים'. זה כשלעצמו אינו פסול, וגם בערים אחרות בישראל תמצאו רחובות כאלה. בתל אביב, למשל, יש רחובות הקרויים על שם האלמנה והאחים רא"ם(!), האחים מסלאוויטה, האחים ביילסקי או האחים אל-כוויתי.

אבל ראו מה קורה בפתח תקווה. לא 'האחים שטרייט', אלא 'שטרייט אחים', ועל הצירוף המוזר הזה הם חוזרים שוב ושוב, וגם בתעתיק לועזי מגוחך: SHTRAIT ACHIM.

צילום: עידו יעקבי

ומי הם האחים הללו? גם את זה קשה להבין מהשלט. לכאורה קראו להם שלום-סופר וישעיהו-פעיל... מובן שהמקף צריך להפריד ולא לחבר! 

ובכן, שלום שטרייט (1946-1888), איש העלייה השנייה, היה סופר ומחנך, שייסד את בית הספר התיכון אחד העם בפתח תקווה. בתו אסתר שטרייט-וורצל הייתה סופרת ילדים ונוער ידועה, וגם היא גרה בפתח תקווה. האח הבכור ישעיהו (1947-1884) גר גם הוא בפתח תקווה ומובן מאליו שגם היה פעיל ציוני שעלה לארץ בעלייה השנייה. 

שלום שטרייט (ויקיפדיה)
ישעיהו שטרייט (דוד תדהר, אנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו)

כאמור יש בפתח תקווה עוד שני רחובות בסדרת האחים.

הנה 'יטקובסקי אחים' (ולא חלילה 'האחים יטקובסקי'), שבתעתיק הלטיני הוא לפעמים Achim (כמו שם משפחה), ולפעמים Ha'AHIM (האחים).

צילומים: גונן זיק

מי וכמה היו האחים הללו?

ובכן, הם היו שלושה: עובדיה (1938-1873), דב (1964-1879) ושלמה (1967-1881). הם נולדו בבריסק (ברסט ליטובסק שבפלך גרודנה), עלו עם הוריהם לארץ ב-1883 או 1884 והתיישבו בפתח תקווה. 

הנה מה שמספר דוד תדהר על האח הבכור עובדיה יטקובסקי:

דוד תדהר, אנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו, ב, עמ' 923

ולסיום, דמויות קצת יותר ידועות בהיסטוריה של פתח תקווה – 'ראב, האחים'.

מדובר בשניים: יהודה ראב (1948-1858), ממייסדי המושבה ומן הדמויות הצבעוניות שלה, שלימים שינה את שמו לבן-עזר (והוא גם אביה של המשוררת והסופרת אסתר ראב), ובאחיו משה שמואל ראב (1955-1862).

מידיעה שהתפרסמה בחדשות בן עזר (גיליון 158, 13 ביולי 2006), שעורך הסופר אהוד בן-עזר, נכדו של יהודה ראב, למדתי כי קודם לכן היו בפתח תקווה שני רחובות, אחד לכל אח. העירייה, בטיפשות מעוררת הערצה, החליטה לאחד אותם וכך יצא העגל הזה. 

צילום: גונן זיק


7 תגובות:

  1. לגבי "אחים" - אפשר להבין את הדילמה, תארו לעצמכם שתקבלו מכתב לרח' "אחים" ויש כמה כאלה בעיר... בוודאי מקור לבלבול של דברי דואר. לכן מתחילים בשם המשפחה. אפשר כמובן לדייק את הכיתוב, למשל 'יטקובסקי - האחים' וכדומה, וזה לטובת אוהבי המשמעות העמוקה של כל שם רחוב...

    השבמחק
    תשובות
    1. אין שום בעיה עם כתיבת "האחים ראב" או "האחים יטקובסקי" וכדומה. במיוחד לא כאשר מוסיפים מיקוד, המהווה חלק בלתי נפרד מהכתובת. יש בעיה חמורה עם הבורות, שאוכלת כאן כל חלקה טובה.

      מחק
    2. יש לתת תפקיד קובעי שמות הרחובות יותר ל:א/נשים משכילים ופחות למינויים פוליטיים קואליציוניים.

      מחק
    3. את השם הלכאורה "צה"ל" יש צורך להסביר. אצל פלגים מסוימים באוכולוסיה הישראלית יש לשם משמעות אחרת: "צבא הכנה לישועה". זה מאפשר להם, בדיאלוג מול חילונים לומר שהם משרתים בצה"ל וזאת מבלי לשקר. זאת אומנם הטעייה, אבל לא זכור לי שבעשרת הדברות מופיע משהו נגד הטעיות....

      מחק
  2. נורית גובריןיום שישי, 04 יולי, 2025

    לעניין האחים שטרייט: מחקרי "מולדת נוּגה" על שלום שטרייט כמספר, שבו נזכר גם ישעיהו אחיו, עומד להתפרסם בחוברת הקרובה של 'העברית – רבעון בענייני הלשון העברית', היו"ל מטעם האקדמיה ללשון העברית, בעריכתה של ורד סיידון.

    השבמחק
  3. בשכונה בו אני מתגורר , ישנו רחוב בשם "סמיר נקאש". הוא היה סופר יהודי שכתב בשפה הערבית.
    בשלט מצוין הסבר ובו כתוב כך: גדול סופרי היהודים. זאת אומרת, עלה על כל סופרי היהודים בעולם. וני תמה, מניין הקביעה הזאת?

    השבמחק
    תשובות
    1. עניינו של נקאש, 'הגדול מכולם', כבר נדון בבלוג, כאן: onegshabbat.blogspot.com/2021/02/blog-post_17.html

      מחק

הזינו את תגובתכם בחלון התגובות. אחר כך פתחו את הלשונית 'הגב בתור:', אם יש לכם חשבון דוא"ל בגוגל, לחצו על 'חשבון גוגל' ושמכם יעלה מיד. אם לא - לחצו על 'שם / כתובת אתר' ורשמו את שמכם (אין צורך למלא 'כתובת אתר'). נא רשמו שם אמיתי (מה יש להסתיר?) או כינוי, והימנעו, ככל שניתן, מ'אנונימי' אם לא הצלחתם להתגבר על הבעיה – רשמו את השם בתוך התגובה.
לבקשה 'הוכח שאינך רובוט' הקליקו על העיגול ואז 'פרסם' – זהו.
מגיבים שאינם מצליחים להעלות את תגובתם מוזמנים לכתוב אליי ישירות ואני אפרסם את דבריהם.
התגובות מועברות לאישור ולפיכך ייתכן שיהוי בפרסומן.
תגובות שאינן מכבדות את בעליהן ואינן תורמות לדיון – תוסרנה.