א. הידעתם?
שלט בחנות ג'מבו באילת.
![]() |
צילום: חיים כהן |
יש מצוות מוזרות כאלה ('לא תגנוב' או 'לא תרצח' למשל), שלא מספיק שהן כתובות בעשרת הדיברות או יצוקות במוסר האנושי הבסיסי. צריך לחזור עליהן שוב ושוב...
![]() |
אבל למה לשבור? (רמברנדט, משה שובר את לוחות הברית, 1659; ויקימדיה) |
ב. הצג שלך
![]() |
צילום: טובה הרצל |
![]() |
צילום: איתמר לויתן |
ד. כפתור ופרח
מאת דנצ'ו ארנון
האם שמתם לב לכך שאת חולצות הגברים מכפתרים בדרך כלל משמאל
על ימין (הכפתורים מימין) ואת חולצות הנשים בדרך כלל מימין על שמאל?
ככה זה אצל רובנו, אבל לא אצל החרדים מהסגנון הישן.
הרמב"ם, מורה ההלכה הגדול לחיי יום-יום יהודיים, כתב בספרו משנה תורה: 'אין הולכין בחוקות הגוים ולא מדמין להם לא במלבוש ולא בשיער' (הלכות עבודת כוכבים, יא א). כלומר, יהודי חייב להיות שונה ומובחן מהגויים גם בלבושו ובתסרוקתו. אז אם אנחנו החילונים, סוג של גויים, מכפתרים את חולצתנו משמאל על ימין, היהודי החרדי (לא כולל 'ליטאים' או ש"סניקים שהולכים כבר בלבוש מודרני), ובייחוד החסידי (לא כולל חסידי חב"ד), יכפתר בדרך כלל מימין על שמאל.
![]() |
צילומים: דנצ'ו ארנון |
והאישה החרדית? אצלה לעולם לא תמצאו חולצה עם כפתורים. זה לא צנוע.
ומדוע אצל החילוניים (ובעצם בכל העולם) נוצרה הבחנה זו? הסיבה פשוטה בפרקטיותה: לגבר הימני (לא ימני פוליטי אלא ההפך מאיטר) נוח יותר לכפתר כך. נסו ותיווכחו.
והאישה? השימוש בכפתורים התחיל בימי הביניים. רוב הכפתורים נעשו בעבודת יד ממתכת, ולימים מצדפות שיובאו מהמזרח (בכך התחילה חברת שֶׁל; Shell; צדפה), ובשל כך היו יקרים. נשותיהם של פשוטי העם פשוט לבשו שמלות ללא כפתורים. רק נשות העשירים יכלו להרשות לעצמן שמלות או חולצות עם כפתורים, והמפונקות האלו הרי לא התלבשו בעצמן אלא הייתה להן משרתת-מלבישה. לכפתר אדם העומד מולך – נוח יותר משמאל על ימין. נסו ותיווכחו.
"לא כולל הליטאים, או השסניקים... לא כולל חסידי חב"ד" נו, אז מי כבר נשאר?...
השבמחקבנוסף, הסיבה שכתב דנצ'ו היא פרי דמיונו. ועל אחריותו... הסיבה האמיתית היא ממקורות קבליים על פיהם יש להעדיף תמיד את צד ימין על צד שמאל.
"והאשה החרדית, אצלה לעולם לא תמצאו חולצה עם כפתורים"
באמת?! מותר לשאול מתי ראית לאחרונה אשה חרדית?
[אגב, חולצות הנשים החרדיות הכפתורים בשמאל, ממש כמו גויות הארץ, רח"ל]
אכן, אצל חרדיות דווקא חולצת בד מכופתרת היא הצנועה באמת
מחקנכון יוסי, הייתי צריך לכתוב חרדים-חסידים, אבל מה זה משנה. זה לא פרי דימיוני. ככה אמר לי רב ירושלמי ידוע. אז מה אם זה מתאים גם לקבלה? ראיתי המון נשים חרדיות ולא ראיתי אחת עם חולצת כפתורים כי גם אם כן אז היא מתחת לעליונית. ובכלל, למה התוקפנות הזאת?
השבמחקקודם כל אתנצל אם דברי היו תוקפניים. לא לכך התכוונתי. אולי שזרתי מעט ציניות, ודאי לא רציתי לתקוף.
מחקלצד זאת, תמוהה בעיני הבאת אסמכתא מרבי אלמוני/ידוע...
חיפוש קצר במקורות, יגלה שהטעם הוא קבלי.
בנושא לבוש הנשים, כמי שגר סמוך לשכונה חרדית, וכמי שעובד בחברה בה עובדות חרדיות רבות, ראיתי המון שלובשות חולצות מכופתרות. [את בעיית הצניעות הן פותרות ע"י רכיסת הכפתור העליון...]
יש שנוהגים לרכוס את כפתורי החולצה לסירוגין. אולי מישהו יודע למה❓️
השבמחקמשהו שקשור לצלב?
מחקתודה על ההסבר לבעיה ששאלתי עליה נשים וגברים פעמים רבות ולא קיבלתי הסבר מניח את הדעת. זה ברצינות וללא כל ציניות!
מחקיש עוד סיבה לימין על שמאל. על פי הקבלה ימין מסמל חסד ושמאל את הגבורה. להגביר את החסדים על הגבורות.
השבמחקממש נוצרים החסדים האלה🤒
מחקבאירופה לובשים בגדים כבדים ומכסים את הראש היטב. על מנת להבחין בין איש לאישה הבדילו בשימת דש הבגד מימין לשמאל ולהיפך. זה רלוונטי לדרכי הצניעות של גויים בימי הבינים.
השבמחקתמיד ידעתי שיש הלכות לגבי סדר נעילת הנעליים וקשירת השרוכים (בנעילה ימין קודמת, ברכיסה דווקא שמאל קודמת), אז תודה, למדתי כעת על כפתורים! אין בימ"ד בלא חידוש!
השבמחקהפוך גוטה הפוך
השבמחקהנשים החרדיות האולטרה שמרניות הלכות דווקא עם חולצות כפתורים
הרוב הולך עם חלצת טריקו או לייקרה, שלמרבה הזוועה לדעת הרבנים היא עדיפה פחות או אפילו אסורה כי עלולה להצמד לגוף רח"ל
אולי בגלל שבאילת יש פטור ממס?
השבמחקבהחלט, יתכן...
השבמחקלענין הפולמוס אודות לבישת חולצות מכופתרות בעזרת הנשים החרדית, בחורות שאינן נשואות - לובשות [כמובן שהחולצה מכופתרת "עד למעלה" מטעמי צניעות, או בסגנונו של יוסי בנאי ז"ל "הרבה יותר למעלה ממה שאתה חושב שלמעלה זה למעלה"... (מתוך 'להיות או לא להיות')], תלבושות הסמינר/בית ספר מורכבות דוקא מחולצות שכאלו. אבל אצל נשים נשואות זה הרבה פחות שכיח, אם בכלל.
השבמחקבימי חורפי שמעתי רמז קבלי - חסידי, לכיפתור כשהימין על השמאל, על פי הפסוק (דברים ג',ט): "צִידֹנִ֛ים יִקְרְא֥וּ לְחֶרְמ֖וֹן שִׂרְיֹ֑ן וְהָ֣אֱמֹרִ֔י יִקְרְאוּ־ל֖וֹ שְׂנִֽיר". ש"שרין" (מבטאים : שיריון בשין שמאלית) בראשי תיבות : שמאל רם, ימין נופל. ואילו "שניר" בראשי תיבות: "שמאל נופל, ימין רם" (שם נאה למפלגה ימנית חדשה...) ולא אבין מהי עדיפותם של האמוריים ו"שניר" שלהם, על פני הצידונים וה"שרין" שבלשונם ואולם, יסוד הדבר, כפי שכבר כתבו כאן, להגביר החסדים (ימין) על הגבורות (שמאל). ויש המקפידים גם בריקוד החסידי לתת לרגל ימין את ההובלה , מטעם זה.
השבמחקמישהו צריך להעיר את ת"ל החלפן התל אביבי שאין צורך במרכאות סביב מס' "50", אלא אם מדובר במלך ג'ורג' 45 שמתחזה כ-50, למשל.....
השבמחקלגבי מכשיר התיקוף- זו פשוט פניה מהלב היהודי הרחום של הרב קו. "יהודי יקר, אנא תקף. שלך, הרב קו". יש להם בעיה בפיסוק, לא בעברית :)
🤣
מחק