א. ציון הלא תשאלי!
![]() |
צילום: איתמר לויתן |
![]() |
צילומים: רון מנדל |
דוד הכהן (1984-1898) היה איש חשוב, בארץ בכלל ובחיפה בפרט. הוא היה בין מייסדי סולל בונה, חבר מועצת עיריית חיפה, חבר כנסת ושגריר. משפחתו המסועפת הייתה מחוברת, מחותנת ומקושרת עם כל האליטות הישנות, מה שקראנו פעם 'מנהיגי היישוב'.
![]() |
חבר הכנסת דוד הכהן, 1969 (אוסף דן הדני, ויקימדיה) |
לאחרונה התקינה העירייה שלט חדש במקום שלט שניזוק. כנראה חיפשו במחסן השלטים ומצאו איזה 'דוד כהן'. אבל זהו אדם אחר לגמרי שהיה מזכיר מועצת פועלי חיפה ועל שמו רחוב בקריית חיים.
היכה כהן את הכהן.
![]() |
צילום: רון מנדל |
![]() |
צילום: יעקב קירשנבוים |
בשכונת רמת בגין בחיפה שעל הר הכרמל יש צומת דרכים: צבי בן יעקב, שהיה מצנחני היישוב בימי מלחמת העולם השנייה ונרצח במחנה הריכוז מטהאוזן, וכיכר אנואר אל-סאדאת שנחנכה ב-2009.
בעוד שמו של בן יעקב מוסבר היטב, הנה אנואר אל-סאדאת הוא סתם ערבי מאן דהוא שזכה בכיכר על שמו. מיהו סאדאת זה? יתהה העובר ושב. אולי נכבד ערבי שגר פעם בחיפה, אולי בעל מסעדת חומוס אהובה?
עד שייזכר הזקן שבחבורה כי זהו נשיא מצרים לשעבר, זה שיזם נגדנו את מלחמת יום הכיפורים (1973), ובעקבותיה פתח במשא ומתן לשלום עם ישראל. הוא ביקר בארץ ב-1977, ולאחר כשנתיים חתם במארס 1979 על הסכם שלום היסטורי, שכבר מחזיק מעמד כמעט חמישים שנה. זה האיש שזכה (יחד עם שותפו לחתימת ההסכם מנחם בגין) בפרס נובל לשלום (1978), וזה האיש ששלוש שנים אחר כך (אוקטובר 1981) אף שילם בחייו על מדיניותו ונרצח בידי טרוריסטים בני עמו חברי הג'יהאד האיסלמי.
![]() |
מסיבת עיתונאים משותפת של סאדאת ושל ראש הממשלה מנחם בגין, אלכסנדריה, יולי 1979 (צילום: משה מילנר, אוסף התצלומים הלאומי) |
לאיש כמו סאדאת, שהשפעתו על תולדות מדינת ישראל ועל הסכסוך הישראלי-ערבי היא אדירה, מגיע קצת יותר מכיכר נטולת נשמה, ולכל הפחות כמה מילות הסבר למען צעירי ישראל.
מצד אחר, צריך להוקיר את עיריית חיפה שבכלל מצאה לנכון לכבד את זכרו של סאדאת. מפתיע ואף מאכזב שבישראל, שבה יש כל כך הרבה ערים מעורבות שגרים בהן יהודים וערבים זה ליד זה, המקום היחיד שיש בו רחוב על שמו של סאדאת הוא בלוד (שם הוא נפגש ברחוב הקרוי על שם המלך הירדני חוסין).
ה. מי אתה עודה?
![]() |
איימן עודה (חד"ש, פייסבוק) |
איימן עודה הוא פוליטיקאי ותיק וחבר כנסת מטעם רשימת חד"ש-תע"ל, ועדיין רבים אינם יודעים לבטא נכון את שמו: עוּדָה, עוֹדָה, עוּדֶה - ובכן לא ולא ולא, והנכון הוא עוֹדֶה (Odeh).
עוֹדֶה היא משפחה ערבית מסועפת, שמרכזה בשכונת כבאביר בחיפה, ואיימן שייך לאחת משלוחותיה. למעשה, בני משפחת עודה הם שייסדו את כבאביר באמצע המאה ה-19 ככפר אחמדי (פלג איסלמי ייחודי המטיף לשלום ונאורות). מאז גדלה כבאביר והתפתחה. היום היא שכונה במערב חיפה, הנקראת גם כבירים. שם זה נקבע בשעתו כתחליף עברי לכבאביר. זה היה בתקופה שבה 'גיירו' שמות ערביים על פי תרגום בסיסי או התאמה צלילית.
![]() |
'הכונה' במקום 'השכונה' (צילומים: רון מנדל) |
רחוב עודה נדא הוא רחוב קטן בכבאביר, אך בשני קצותיו שלטים עם תעתיקים שונים והסברים שונים.

אז נדא או נדה? Audeh או Udeh? מה קודם למה, שם המשפחה או השם הפרטי? ובכלל, מדובר בגבר ('אבי משפחת עודה') או באישה ('דודתו של מייסד הכפר')?
אגב, חבר הכנסת איימן עודה הוא אומנם בן לאותה משפחה, אך הוריו הם מוסלמים סונים ואילו הוא מגדיר את עצמו ישראלי-פלסטיני חילוני.
יש כאלה שאומרים שציון בא מלשון מדבר ציה, שכן ירושלים היא כעין מדבר קטן השוכן על ספר המדבר,,
השבמחקבספר הזוהר יש מדרש האומר כי ציון בא מלשון - 'לציין', שכן זו נקודתו (או ציונו) של המקום, כאשר המקום עצמו הוא פחות חשוב (אם תרצו, הפער בין 'ירושלים של מעלה' וירושלים של מטה
טרמבלדור מתכתב גם עם דמבלדור, הלא הוא דמות הקוסם המרכזית מהארי פוטר, מנהל הפנימייה הוגוורטס
השבמחקאם כך, המספר צריך היה להיות תשע ושלושה רבעים ולא עשר.
מחקזה היה ככה עד שיונה להב נכנס לתמונה, לא ראית את הסרט?
מחקלא ראיתי את הסרט. אבל גם לא ידעתי את יונה להב. כי לראש עיריית חיפה קוראים יונה יהב.
מחקזהו שהתכוונתי ליונה להב ולא ליונה יהב
מחקזוכר את חבר הכנסת דוד הכהן, אישיות ססגונית ומעוררת השראה, באחד מהרצאותיו בחיפה סיפר לסובבים אותו ואני הצעיר בתוכם, כי ביקש מראש הממשלה לוי אשכול שעמד לצאת לשליחות בארה"ב לקחת בפמליה את שמעון פרס.למבוגרים בינינו זכורים היחסים המורכבים שהיו אז בין אנשי בן גוריון ולוי אשכול . אשכול לקח אותו .
מחקנראה לי שבענין רחוב טרומפלדור, שהפך לטרמבלדור, שזו בדיחה של חובבי הארי פוטר, שהרי מורו האהוב של הארי נקרא "דמבלדור" "אלבוס פרסיבל וולפריק בריאן דמבלדור "
השבמחקהאם מישהו יוכל לפרש פה את הפסוק :
השבמחקציון הלא תשאלי..." ?
ככל הידוע לי כבביר הוא שמם של צמחי הצלף הגדלים במורדות ואדי שיח, למרגלות הכפר
השבמחקלסעיף ד'
השבמחקנשיא מצרים סאדאת, היה מוערך בישראל, והנה דוגמה:
"Mena Rי
ום שישי, 10 ספטמבר, 2021
מקס אדלר או כפי שכינוהו וכפי שהוא הציג את עצמו 'מקס המצחיק'.
אירוע שהיתי עד לו: ביום שבו נרצח נשיא מצרים אנואר סאדת, עבר מקס המצחיק ברחוב המלך ג'ורג', וכשהגיע לחנות הפלאפל מעוז נשמעה מהרדיו תחילת מהדורת החדשות. מקס עצר וקרא -חדשות חדשות בואו נשמע מה עם סאדת!' וכשהקרין הודיע שהוא מת מפצעיו, מקס פלט אנחה מעומק לבו, שגרמה לכל מי ששמע אותה להתרגשות ולהזדהות עם צערו. זה היה מקס המצחיק."
מתוך בלוג עונ"ש 10 ספטמבר 2021.
בלי או עם קשר שוחחתי עם נהג מונית חיפאי ,מאוד ותיק, השבוע
השבמחקשאמר ש ״כל הערבים בישראל שונאים את היהודים ולא אכפת להם מאיתנו,, רק תושבי כבביר הם הנורמלים היחידים..״ כך לדבריו!
לא יודע אם זה יותר עצוב או מצחיק, אבל אני מעדיף לצחוק...
השבמחקכשלא כותבים שורת הסבר על שם (כמו ברחוב אל-סאדאת) זה עשוי לנבוע מכך שהוא כל כך מוכר שאין צורך להסביר מיהו. כמו "רחוב שלמה המלך". גם במאמרים אקדמיים, אם מזכירים דמות משנית מתבקשים להזכיר מיהי אך לא כן לגבי דמויות שהידע מיהן הוא בגדר ידע כללי.
השבמחקלגבי הכיתוב הערבי של רחוב ציון, צריך לציין כי המילה רחוב היא شارع ["שַׁארִע"). אולם כאן, בשלט, נרשם شلرع ("שלרע") או شدرع ("שדרע"), אלא אם יש שם איזשהו כתם לבן (נקודה?) שנותנת לנו אשליה שמדובר בטעות כתיב!...
השבמחקלדעתי הכיתוב הוא 'שארע תסיון', ובערבית זה נשמע shara tsiyun. בערבית הספרותית, שבה נכתבים השלטים, אין צ - לכן כתבו תס, ואין חולם, לכן נשמע קובוץ
מחקחשוב לומר שהכיכר לכבודו של סאדאת נקראה על שמו בעקבות/לרגל הביקור המיוחד שערך סאדאת עם אשתו וביתו בחיפה בספטמבר 1979 כשהגיעו בשייט על ספינה מפורט סעיד.
השבמחקhttps://youtu.be/geGfa_NvEEA?si=JEi_IxPzdziP2pv6
בעיה משנית בצמד השלטים "צבי בן יעקב" וסאדאת היא שבאחד התאריכים כתובים ימין-שמאל ובשני הפוך. זו בעיה נפוצה בספרים בעברית, אך בעיקר העקביות...
השבמחקהעקיבות, התכוונת. אמכבר להיות עקיב בהנחיות.
מחקקריאת ככר בעיר עברית על שמו של סאדאת, ממציא שיטת הסלאמי לחיסול מדינת ישראל, היא ענין מביש ביותר.
השבמחקתן לי לנחש - סאדאת שילם בחייו על השלום עם ישראל, אתה מוכן לשלם בחייך רק תמורת המשך הכיבוש שלנו בשטחים, נכון??
מחקhttps://www.youtube.com/watch?v=3S8nT3-v-pw&ab_channel
מחקלפסוק: ציון במשפט תיפדה ושביה בצדקה יש גימטריה גאונית (בעיני) : 'ציון במשפט תיפדה' שווה 'תלמוד ירושלמי' והחלק השני - 'ושביה בצדקה' שווה 'תלמוד בבלי' .
השבמחקוכמה זה 'הפקרת חטופים' בגימטריה?
מחקעם כזאת סימפטיה לרוצחים , הייתי מצפה שתדאג לשחרר אותם , אתה הר מבין אותם .
מחקאם אברם, הבן של... היה נחטף חו"ח הייתה שרה משחררת את כל בני ישמעל תמורתו ומתפנית לבשל גדי בחמאה.
מחק"הפקרת חטופים " בגמטריא = 938
מחקוזו גם הגמטריא של:
יֵבֹשׁוּ רְשָׁעִים
ושל:
תַּפִּילוּ אוֹתָהּ
במה "זכתה" היום העיר חיפה שכל התיקונים ועוד מתייחסים רק אליה?
השבמחק5 : 1 זכתה לצדק ספורטיבי (זמני)
מחקחיפה היא עיר הגאולה, לא ידעת?, גם הרצל באלטנוילנד וגם הבהא אוללה מייסד דת הבהאים אמרו שבה הכל יתחיל ובה הכל ייגמר, הבריטים אגב הפכו אותה לעיר הראשה של ארץ ישראל וגם של המזרח התיכון למעשה, ממנה יצאה רכבת החיג'אז לרחבי הלבנט ואליה הגיעו קווי הנפט מן המפרץ הפרסי (ומכאן בתי זיקוק),, בשל זאת הערבים בזמן המנדט קראו לה 'אל-אמל' (התקווה), ובה היה הדו קיום הראוי ביותר בארץ, ואפילו כיום(?),, אנשי הסוציאליזם הישן מארץ ישראל הישנה היו קמים בה לעבודתם והולכים לישון לעת ערב ולא שמעו על מירי רקב, יריב לוין או ערסלם, הייתם מאמינים???
השבמחקפלג האחמדים אינו שונא ישראל , לעומת זאת איימן עודה ,הינו גייס חמישי מצטיין בכנסת. כה לחי.
השבמחקיתכן שכך. אבל מדוע באנונימיות?
מחקולדעתנו איתמר בן גביר ומרעיו הם גייס חמישי וסרטן בגופה של הציונות, שבת שלום
השבמחקי' לב יום שישי 09.5.25 לעניין גימטריית 'הפקרת החטופים'-938 > 'ביבי נתניהו: הוא והחכי''ם מהליכוד-נאלמו דום' ! =938
השבמחקהם לא נאלמו דום - הם נעמדו דום והתנגדו!!!
מחקמה פתאום, זה 'ציון במשפט תיפדה ושביה בצדקה', תשאלו את בן גביר ואת סמוטריץ
השבמחקהכל בגלל אקיבוש
השבמחקבענין טרומפלדור: מה לנו כי נלין על עולים, ערבים או מעריצי הארי פוטר כאשר הרביזיוניסטים/חרות/הליכוד משבשים את שמו של יוסף הגידם (שמנהיגם יצא נגדו ונגד חבריו בזמן אמת ודרש מהם לסגת מתל-חי ללא קרב. ממשיכו הגשים את חזונו זה לאחר 102 שנה) יום-יום בשם תנועתם ואגודת הספורט שלהם. יאללה ביט"ר!
השבמחקהתכוונו להוד נשיאותו טראמפלדור
השבמחק