א. שישה עצים, חמישה מזגנים ומכולה אחת
![]() |
| צילומים: איתמר לויתן |
בית הכנסת הגדול של שיכון הוותיקים בחולון נמצא ברחוב העליה השניה 37 (כך כתוב על הקיר). לעומת זאת, בשלט הרשמי של הרחוב כתוב 'העלייה השניה'.
אין משהו מיוחד ויוצא דופן בבית הכנסת, למעט החזית שלו שלמרגלותיה נשתלו שישה עצי ברוש, 'לזכר 6 מיליון היהודים שנספו בשואה'.
אבל כשמסתכלים על החזית הזאת בזווית ישרה מתקבלת תמונה כל כך ישראלית...
ראו איזו תערובת ביזארית של עצי הברוש והמדחסים (או המעבים) המכוערים של מערכת מיזוג האוויר, שהוצמדו לקיר היזכור הלבן בדיסהרמוניה מזעזעת ובחוסר אסתטיקה. אכן, חסר רק מדחס נוסף על החמישה שכבר נמצאים כדי שגם הם 'יתכתבו' עם ששת המיליונים... לשמחת העין יש מכולת אשפה שמשלימה את המחזה הקקופוני.
איתמר וכסלר, ששיתפתי אותו בתמונה, 'סידר' את המציאות עבורנו: הוסיף עוד מזגן ותיקן את הכתובת...
![]() |
| צילום: שייקה מגן |
ד. מחסום הרמטי
![]() |
| צילום: יאיר פז |
שלושה כיסאות. אחד גבוה ושניים קטנים. כך נראה ביום העצמאות האחרון המחסום בכביש הכניסה לחלחול. גבעת חלפון זה כאן.









אני מתפלל בבית כנסת שצילמת בחולון.
השבמחקעד לפני שנה היו שם שישה עצי ברוש ענקיים שהסתירו לגמרי את המזגנים ואת הקיר.
עיריית חולון החליטה שהעצים גבוהים מידי ומסכנים את קווי המתח הגבוה אז נאלצו לכרות אותם.
בית הכנסת הוקם לפני יותר מ60 שנה על ידי ניצלו שואה, שהם אלו שנטעו את העצים שנכרתו.
עצוב! כרתנות יתר של עצים הפכה להיות נפוצה מאוד בארצנו למרבה הצער. בכל מקרה שאני רואה דבר כזה אני פונה לפקיד היערות הארצי במשרד החקלאות ושואלת אם היה רישיון כריתה. צריך לתזכר אותו רק פעם פעמיים ואז - תמיד קיבלתי תשובה שלא היה רישיון. כדאי להראות לרשויות שיש אצבע על הדופק. בכל אופן כשמגלים שלא היה רישיון יש הליך של חקירה. כדאי שכל חפץ-חיים וחפץ-עצים ישים לב ויפנה לרשויות בשאילתא על עצים שנכרתים או שנגדמים הרבה מדי, בצורה לא סבירה.
מחקומה היית רוצה שיעשו למזגנים? סביר שבית הכנסת, כשם השכונה, ותיק למדי ונבנה בתקופה שבה מזגן לא היה נפוץ כל כך, אך דא עקא וחולון כידוע סמוך לחוף ימים מהביל תשכון והמתפללים חסן על זיעת אפם והתקינו מזגנים בבית הכנסת. מה יעשו עם יחידות החוץ (נראה לי שכך קוראים לזה)?
השבמחק