חכמת רחוב ליד כיכר 'הבימה' |
(כמעט) כל הצילומים הם של איתמר לויתן
א. גבעת הכלניות
כשהייתי ילד, בתל אביב של ראשית שנות השישים, קראנו לגבעה הכורכר הזו – בסוף רחוב יהודה המכבי ומעבר ל'כביש חיפה', לא הרחק מגשר הירקון – בשם 'גבעת הכלניות'. בחורף היה המקום זרוע בכלניות אדומות ובשלוליות ובהן צפרדעים מקפצות ומקרקרות. הגבעה הייתה חלק מהריסות הכפר הערבי ג'מאסין אל-עראבי (אנחנו קראנו לו גֶ'מוּסין), ובשוליה הדרומיים נותרו בתים שבהם שוכנו עולים חדשים מארצות האסלאם. כמה מחבריי לכיתה בבית הספר הממלכתי-דתי 'מירון' גרו שם, ומדי פעם ביקרתי אותם.
אחר כך בנו שם את 'שיכון בבלי' והגבעה נבלעה אט אט בתוך השכונה ובתיה. כלניות מן הסתם כבר לא פורחות שם.
לימים התברר לי שלגבעה הכלניות יש גם שם רשמי, 'תל חשאש', ובמקום נערכו חפירות ארכאולוגיות בשנות השישים ושוב ב-1990.
ב. בבלי-ירושלמי
עדיין בשכונת בבלי. רחובות רבים בשכונה זו נקראים על שם היצירות הקנוניות הגדולות של העם היהודי – 'רחוב המשנה', 'רחוב תוספתא', 'רחוב הזוהר', ועוד כיוצא באלה (אונקלוס, בן סירא, הסנהדרין). השכונה עצמה נקראת 'בבלי' על שם התלמוד הבבלי, ויש גם רחוב בשם זה. יש גם רחוב בשם 'ירושלמי' על שם התלמוד הירושלמי.
והנה בלבה של השכונה פועל שנים רבות בית ספר ממלכתי יסודי ושמו 'בבלי-ירושלמי'. זה כל כך משונה ומצחיק, שהייתי בטוח שבית הספר פשוט נמצא בצומת הרחובות בבלי וירושלמי. אבל לא – בית הספר נמצא ברחוב הרב הרצוג 8. באתר האינטרנט של בית הספר לא מצאתי התייחסות לשמו של המוסד. האם יש מישהו מבין הקוראים תושבי השכונה שיוכל להאיר את עינינו?
אני משער ש בית הספר "בבלי ירושלמי" הוא איחוד של שני בתי ספר ישנים.
השבמחקלגבי מקדם ההדבקה 2% שמישהו יודיע לאלדרעי או לביבי הוא כבר יעשה מזה מטעמים.
מעורב בבלי ירושלמי. מטבח אסלי.
השבמחקהאם התור הוא זה שקולו נשמע בארצנו?☺️
השבמחקמ"מ התור הוא נתון האספרסו קצר או ארוך זו בחירה.
עד לפני כמה שנים היו בשכונה שני בתי ספר.אחד ברח בבלי ואחד ברח טולדנו(אבל שמו היה ירושלמי כי זה הרח הסמוך). זה שכונה ירושלמי נסגר, יוצר נכון הפך למרכז קהילתי, ואז השני, שגם הורחב לאחרונה, קיבל שם כפול
השבמחקועל כל זאת שכונת "בבלי" מלאה שמות רחובות סביב הגמרא מפרשיה וחלוקותיה (בבלי וירושלמי -זה תלמודה של בבל וזה תלמודה של ארץ ישראל)
השבמחקבמשך דורות למדו לומדי התלמוד ב"בבלי וילנא" - מהדורת התלמוד כפי שסודרה והודפסה בווילנא. בדורנו נוספה גרסה חדשה, התלמוד המנוקד של הרב עדין שטיינזלץ, שהודפסה בירושלים, ולכן יאה לה השם "בבלי ירושלמי".
השבמחקבית הספר ומתנ''ס 'בבלי' פעלו במקביל לבית הספר 'ירושלמי' ששכן ברחוב טולדנו (כתובתו הרשמית הייתה רחוב שטיינמן). לפני שנים הוחלט לסגור את בית הספר 'ירושלמי' ולאחד אותו עם בית הספר 'בבלי' ושמו שונה ל'בבלי-ירושלמי', המתנ''ס השכונתי עבר למבנה בית הספר 'ירושלמי' שנסגר.
השבמחקאיני יודע מדוע נקרא שמו 'ירושלמי' מלכתחילה שהרי אינו ברחוב ירושלמי, אולי רצו לתת שם מקביל ומנוגד לבית הספר בבלי...
מעניין למה בשיכון 'בבלי' מופיע רחוב הזוהר, בין רחובות שכולם ע"ש חיבורים תנאיים. כנראה מישהו בוועדת השמות היה משוכנע שזהו חיבור תנאי, לא בדיוק מה שחושבים היום.
השבמחקאולי ברוח העברית הקלוקלת הנשקפת מהשלט ה"מעודכן" בכניסה לבית הספר, הייתי משנה את שמו ל"בבלי.ת ירושלמי.ת".
השבמחקאיזו ממרה מטופשת לשכונה הגבוהה בבבלי
השבמחק"חיים בלתי מתפשרים"
במילה אחת: איכס