כל הצילומים הם של איתמר לויתן
א. עסקה מעולה (פרק ב)
לפני כמה חודשים (12 באוגוסט 2020) פרסמנו במדור זה את הקטע הבא:
כמעט לפני חמישים שנה, ב-1971, תרם נחמיה הלפרן לקרן הקיימת לישראל בניין ענק במרכז תל אביב, ברחוב זמנהוף 3. קק"ל הרוויחה בניין שערכו עצום, ומה מר הלפרן קיבל בתמורה? שלט הוקרה דהוי שמקובע לפלטה של עץ סנדוויץ' רקוב...
הובא לידיעתי שבבלוג שלך יש ביקורת על כך ששלט תורם על בנין הימנותא הוסר ולא הוחזר. אני מביא לידיעתך כי השלט הוסר לטובת שיפוץ שהסתיים בימים אלה ממש, ולאור העובדה שהשלט היה דהוי הוחלט להכין שלט חדש שיותקן בהקדם. ככלל קק''ל והימנותא מוקירה את תורמיה ורוחשת להם מקום של כבוד.
אמר ועשה, וב-25 במארס 2021 שלח לי צילום של השלט החדש.
ד. מתי היה ליל המשטרות?
במבצע פיצוץ משטרות המנדט, שזכה לכינוי 'ליל המשטרות', תקפו כוחות 'ההגנה' את תחנת המשטרה בשרונה – ארבעה לוחמים נפלו.
שלט ההנצחה שהציבה העירייה קובע כי האירוע קרה בכ"א באדר א' תש"ו / 21 בפברואר 1946.
ויקיפדיה |
אך ברחוב הארבעה, שנקרא על שמם של אותם חברי ההגנה שנפלו באותה התקפה, נרשם תאריך אחר המקביל לכ"א באדר: 22 בפברואר.
די להתבונן בלוח השנה כדי לראות שכ"א באדר א' תש"ו חל ביום שישי ה-22 בפברואר 1946.
אבל מתי באמת נהרגו הארבעה?
ההתקפה החלה ביום חמישי בלילה, 21 בפברואר, מעט לפני חצות ונמשכה אחריו באשמורת הראשונה של בוקר יום שישי.
מתברר אפוא שכולם צודקים, אבל לוח השנה קובע באופן חד-משמעי: כ"א באדר תש"ו הוא 22 בפברואר 1946 ולא 21...
המתים הובאו לקבורה ביום ראשון, 24 בפברואר.
דבר, 24 בפברואר 1946 |
כ"א באדר התש"ו הוא רובו ב-22 בפברואר, אבל יש לזכור שתאריך עברי מתחיל עם שקיעת החמה ולא בחצות, כך שלפי המידע שהבאת ההתקפה אכן החלה בכ"א באדר אך ב-21 בפברואר.
השבמחקאיש הימין אברהם דובדבני נבחר ליו"ר קק"ללאחר שגובשה קואליציית ימין בקונגרס הציוני העולמי, החברים החדשים בדריקטוריון קק"ל בחרו באברהם (דובדב) דובדבני לעמוד בראש הארגון.
השבמחקלמרבה הפלא, אתר הפלמ"ח (https://www.palmach.org.il/history/database/?itemId=5214) טוען שליל המשטרות נערך בליל 22-23 בפברואר, אבל זו כנראה טעות, משום שעיתוני התקופה, שדיווחו על התקיפה בשרונה, מציינים שנערכה אור ליום ו', כלומר בלילה של 21-22 בפברואר, שהוא כ"א באדר א.
השבמחקמלבד הכרזת המדינה, הסיפור הכי חשוב בעיני בנוגע לבית דיזנגוף הוא, שאחרי שהבניין הפך למוזיאון העירוני, מישהו תרם למקום העתק גבס די גדול של משה עם הקרניים (מיכלאנג׳לו). ההנהלה לא ידעה מה לעשות בתרומה המשונה ובינתיים העמידו את הפסל מאחורי הבניין. בתל אביב היתה אז האפלה בגלל המטוסים האיטלקיים שהפציצו את העיר, וכך קרה ששומרים מן המשמר האזרחי שסייר במקום, הבחינו פתאום בדמות חשודה אורבת להם. אחרי שהדמות לא הגיבה לקריאה ״מי שם?״ וגם סירבה להתקדם בידיים מורמות, איגף אותה אחד מהם והנחית אלה על ראשה. למחרת בבוקר מצאו את הפסל כשאחת הקרניים שלו מרוסקת, וזו היתה כנראה הסיבה שהוא סולק משם עוד באותו יום.
השבמחקמקרהו של נחמיה הלפרן מזכיר לי "פרשייה" דומה שנתקלתי בה: מאז שהייתי זאטוט ועד כנראה לסוף שנות השבעים היו במרפאת קופת החולים הכללית ברחוב רוטשילד בחדרה מספר שלטים מקובעים על קירותיה. היו אלה שלטים שמהם ניתן להבין כי הוצבו כהוקרה לתורמים כספית להקמת המרפאה, ובהזדמנות זו הונצחו קרובי משפחותיהם שנספו בשואה. מתישהו, כנראה בשנות השמונים, נעשה שיפוץ במרפאה. לאחר השיפוץ נעלמו השלטים. פניתי למזכירות המרפאה והתבשרתי לשמחתי לאחר זמן לא רב כי השלטים נמצאו במחסן והם יוצבו בכמה מקומות. וכך היה. לאחר מספר שנים שוב נעשה שיפוץ, ושוב אין זכר לשלטים. אני מרגיש שהעולם השתנה, לא תמיד לטובה. החומריות חשובה יותר מהכול. השנים עברו, התורמים תרמו ואין שום ערך להזכיר אותם; הרי ממילא לא הם שתרמו לשיפוצים... לי אין עוד אנרגיות לשאול ולחקור. יסתכלו עליי כעוף מוזר, כנראה. חבל...
השבמחקסבי ז"ל תרם בשנת 1967 לבית הכנסת המרכזי בלוד מנורת שישה קנים מרשימה, לזכר קדושי השואה. כעת אני כותב ספר על כתביו ועל הביוגרפיה שלו ורציתי לצלם את המנורה, שהייתה אז בכותל המזרח. להפתעתי התברר לי שבית הכנסת עבר שיפוץ גדול לפני מספר שנים ומאז אין איש יודע לאן התגלגלה המנורה...
מחקכואב ממש.
מחקלאחר הכתבה הקודמת על בית קק"ל ביקשתי לבקר במקום. נאמר לי שהמקום סגור למבקרים - ולא רק בגלל הקורונה. זאת למרות שבאתר קק"ל - גם כיום - מזמינים את הקהל לבקר במקום בתיאום מראש.
השבמחקאשמח אם מישהו מקק"ל יגיב.
קראתי בתדהמה את שכתבת על השלט האמור להנציח את תרומתו הנדיבה של נחמיה הלפרן. הייתכן שלקק"ל אין תקציב לחדש את השלט? אולי נארגן מגבית מיוחדת! אני מציע שתעביר את הכתבה למר דובדבני שטוען שהוא מכניס סדר חדש לפעילות קק"ל.
מחקבכבוד (לך, אבל לא לקק"ל)
אִם-לֹא אֶת-הַטְּפָחוֹת – רַק מַסַּד יְסַדְתֶּם –
השבמחקחברה פרטית בית נחמיה הלפרן בעמ מספר תאגיד
השבמחק510069651
כספי ממשלה שהתקבלו- ₪
תיאור ומטרת החברה:
לעסוק בסוגי עיסוק שפורטו בתקנון
תאריך ייסוד: 1950-07-31
סוג החברה: ישראלית חברה פרטית
סטטוס: מחוקה
כך במרשתת....
מוכר הישראבלוף:
מקימים "חברה" מגלגלים את הכספים הלאה,
ועכשיו יאמרו שהכסף של מר הלפרן הצדיק שימש למטרות טובוות,אני בספק
מדינה מושחתת
מעניין כיצד ההלכה היהודית מתארת טריק כזה?
מאמין ש כגזל!
נא לציין בבקשה שהצילום של שלט ההנצחה בשרונה הוא שלי. ד"ר אבישי טייכר
השבמחקכמו המון מקומות נפלאים בארץ, ישר כח
השבמחקתודה לקקל על השלט הנאה מעניין מי היה אותו מר הלפרן הנדיב.חג שמח לכל בית ישראל
השבמחק