א. בסגנון געפילטע פיש
הצנצנת הזו היא פלא על פלא, ומחתרת אוהבי הגעפילטע פיש לא תוכל לעבור על כך לסדר היום. במיוחד לא ערב ליל הסדר, שבו קציצת המופת הזו היא חלק בלתי נפרד משולחן החג.
נתחיל ב'סגנון'. מה זה בכלל 'בסגנון געפילטע פיש', ולמה אי אפשר לקבל את הדבר עצמו (שעל פי פשוטו הוא דג ממולא בדג)?
מן הסתם הכוונה היא לצורת ההכנה של המוצר, שכמו הקיגל יש דרכים שונות להכינו (מתוק או לא-מתוק, וכיוצא בזה). ואכן מתברר שאת הגעפילטע פיש הזה מכינים בסגנון מהפכני: 'עם דגים'.
מעניין איך מכינים געפילטע פיש בלי דגים.
צילום: עפרה פרי |
סגנון הגעפילטע פיש סקרן אותי, ובמרכול הקרוב לביתי מצאתי עוד כמה דוגמאות.
הנה למשל 'הסגנון' של חברת 'היימיש פיש':
צילום: דוד אסף |
צילום: דוד אסף |
ב. אטריות בטעם אחר
במרכול המוכר מוצרים רוסיים בנווה שרת מצא רמי נוידרפר את תבשיל האטריות הזה, שמיוצר על ידי חברה רוסית ושמה 'דוֹשירָאק'. לא צריך לדעת רוסית כדי לדעת שמדובר בתבשיל שאינו כשר, לא לפסח ולא לשאר ימות השנה. למטה משמאל מצוייר חזיר וכתוב באנגלית PORK.
צילום: רמי נוידרפר |
ג. מאיפה הסירופ הזה?
בארצנו אין עצי מייפל ואת הסירופ המתוק-המתוק הזה צריך לייבא מחו"ל. חברת 'מימונס' עושה זאת בשבילנו, אבל מאיפה הם מייבאים אותו?
האם מקנדה (כמו שכתוב בצד הקדמי), או שמא מדנמרק (כמו שכתוב בצד האחורי)?
צילום: גדעון פליישמן |
את סירופ המייפל מייצרים בעיקר בקנדה (חבל קוויבק) ובמדינת וורמונט שבארה"ב, ומשם מייצאים אותו לכל העולם. החשד שלי הוא שהסירופ של מימונס אכן מיוצר בקנדה, אבל מסיבות כלשהן עושה תחנת ביניים בדנמרק.
ד. פּוֹקַאצָ'ה או פּוּקְצָ'ה?
פוקאצ'ה (ויקיפדיה) |
פוקאצ'ה (Focaccia) היא לחם שטוח ומתובל המזוהה עם איטליה. בירושלים, ברחוב עמק רפאים, יש מסעדה ושמה 'פוקצ'ה'. מי שייכנס לאתר האינטרנט של המסעדה, ללשונית Market, יגלה חידוש לשוני מופלג.
ובכן, לא פּוּקָצָ'ה אלא פּוּקְצָ'ה...
כתב לי זאב קינן:
מתברר יותר ויותר שהנקדנים האוטומטיים במחשב הם הבעיה ולא הפתרון. כך כנראה נולד מאכל איטלקי חדש. ואפילו את המילה "אֹכֶל" הצליחו לשבש...
ה. פג תוקף
רחלי רוגל מרחובות קנתה שימורי עגבניות מרוסקות של חברת 'פומו'. היא נדהמה לגלות שה'פג תוקף' של המוצר יפקע רק בעוד אלף שנה...
בילדותי סירבתי לאכול "דגים ממולאים" מפאת האידרות שמצאתי בהן. על כן, עברה אימי להכינן מבשר תרנגולת עם קריש מעצמות תרנגולת. א מחייה.
השבמחקמה שנקרא "גפילטע צ'יק"
מחקיש אנשים שחוששים שדגים הם חמץ ולכן בפסך אוכלים "פלשה פיש" שעושים מעוף
השבמחקhttps://ishla.org.il/wp-content/uploads/2020/09/%D7%9E%D7%AA%D7%9B%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%93%D7%99%D7%9D-37-%D7%A2%D7%93-79-PDF-1.pdf
הדגים מזכירים את צוואתו של בעל היקב מירושלים שעל ערש דווי גילה לילידיו שגם מענבים אפשר להכין יין.
השבמחקאין ממש ב'סתירה' בעניין אחוז הדג בצנצנת: 32% זה החלק היחסי בקציצה, 19 %- בצנצנת כולה, לרבות הציר והגזר
השבמחקסירופ המייפל הזה מיוצר בדנמרק ע"י חברה ידועה.
השבמחקCofradex ApS היא חברה ידועה בדנמרק שמייצרת סוגים שונים של סירופ מייפל, סוכר מייפל (יש דבר כזה) ומוצרים נוספים. גאוותם על כך שהם מייצרים את הסירופ ממייפל אמיתי איכותי הגדל בקנדה.
יש להם גם אתר אינטרנט נאה בכמה שפות
https://www.cofradex.com/
במוצר של היימיש פיש בסגנון גפילטע גם נכתב:
השבמחקללא תוספת חומר משמר כלומר: יש חומר משמר אבל ללא תוספת חומר נוסף
די געפילטע פיש קאן מען דערקענען צווישן אנדערע פישן וואס שווימן אין ים, דורך דעם ווי ער שווימט מיטן מייערעל אויפן רוקן.( את הגעפילטע פיש אפשר לזהות בקלות מבין יתר הדגים השוחים במים, ע"י זה ששוחה וגזר על גבו
השבמחקנחמד!!!
מחקכואב הלב על כל הדגים העופות ובעלי חיים אחרים אשר מתים ביסורים רבים כדי שאנשים יאכלו אותם. ובעלי החיים האלה רק רצו לחיות. השחיטה היהודית היא נוראה. לפני השחיטה יש כמה שלבים של הכנה לשחיטה, והם גורמים סבל נורא. לוקחים, למשל, פרה ששוקלת כ-650 קילו, קושרים אותה ב- 4 רגליים אל קורה. הפרה הפוכה וכל המשקל מכביד עליה. ואז מכניסים לה לתוך הנחיריים מין צבת, ומושכים את הראש שלה אחורה, כדי שיהיה נוח לשחוט אותה. בתיאבון. ומי שתוהה, כן, אני טבעוני.
השבמחקלמה הפסקת באמצע התהליך המעניין הזה? אולי התעלפת??...
מחקאת האיטריות עם החזיר לא הייתי אוכל כי מצאתי שיש שם רכיב חלבי, וגם בגלל כמות הכולסטרול, 0% !! ניראה לכם? . אם אני אוכל, אז את הדבר האמיתי.
השבמחקלגבי סירופ המייפל, ניראה לי שהוא אכן מיוצר בקנדה ומועבר במיכלים גדולים למקומות אחרים בעולם ששם רק מבקבקים אותו. סיבה כלכלית בלבד.
"אם אני אוכל, אס רק את הדבר האמיתי"
מחקכלומר, אם כבר אוכלים חזיר, אז שיזל על הזקן. 😃
אשר ל'שיבוש' הניקוד במלה "אוכל" אעיר, שמקובל בקרב חוקרי פיוט שפרסום ראשון של פיוט שאינו מנוקד במקור וכתוב בכתיב 'מלא' [אוכל] לנקד לפי הניקוד המקראי [אֹכֶל, ראו בראשית מא,לה] בלי למחוק את אמות הקריאה, כפי שיש בשלט.
השבמחקנחזיק אפוא טובה לשלטן-נקדן שעל ידיו נתמזלה הערה זו.
ואחרי ככלות הרשימה על המאכלים היותר או פחות מכושלפים ,מתבקש מאוד לענ"ד להוסיף בתיאבון - עם או בלי ,ניקוד...
השבמחקדווקא כן גדלים בר בצפון ארצנו עצי מייפל, אדר סורי. הם מעטים ומוגנים, והאקלים בישראל אינו מאפשר את התופעה של זרימת השרף המתוק במעלה הגזע בכמויות שתאפשרנה אסיפת כמות מספקת לייצור מסחרי.
השבמחקI would doubt the quality of the product. Authentic maple syrup is graded by it's color. Grade A is the lightest golden color and supposed to be the best, but which grade tastes better us a personal opinion.
Written by Hadas Parag, who tapped and made maple syrup when I lived in Massachusetts, USA
אם היו כותבים על תווית הצנצנת "קציצות דג בסגנון גפילטע פיש" זה היה עשוי לפשט את תאור תוכן הצנצנת.
השבמחקאבל!! אני טעמתי את התוכן הנ"ל, לא גפילטע פיש ולא נעליים!
להבא לא אקנה את זה.
והכיתוב על ה"דושיראק" בשפה הרוסית הוא רק "בטעם חזיר".
השבמחקאז מה באמת יש פה? חזיר או רק טעם?
אולי בכלל כבדא-דשיבוטא?
המוח של שיבוטא הוא, כנטען, בטעם חזיר (אני משער שכותבי משט זה לא טעמו חזיר מימיהם) ולא כבדו
מחק