יום שני, 22 במרץ 2021

בורא מיני מזונות: געפילטע פיש, טעם אחר, מייפל, פוקאצ'ה, פג תוקף

 א. בסגנון געפילטע פיש

הצנצנת הזו היא פלא על פלא, ומחתרת אוהבי הגעפילטע פיש לא תוכל לעבור על כך לסדר היום. במיוחד לא ערב ליל הסדר, שבו קציצת המופת הזו היא חלק בלתי נפרד משולחן החג.

נתחיל ב'סגנון'. מה זה בכלל 'בסגנון געפילטע פיש', ולמה אי אפשר לקבל את הדבר עצמו (שעל פי פשוטו הוא דג ממולא בדג)? 

מן הסתם הכוונה היא לצורת ההכנה של המוצר, שכמו הקיגל יש דרכים שונות להכינו (מתוק או לא-מתוק, וכיוצא בזה). ואכן מתברר שאת הגעפילטע פיש הזה מכינים בסגנון מהפכני: 'עם דגים'. 

מעניין איך מכינים געפילטע פיש בלי דגים.

צילום: עפרה פרי

סגנון הגעפילטע פיש סקרן אותי, ובמרכול הקרוב לביתי מצאתי עוד כמה דוגמאות. 

הנה למשל 'הסגנון' של חברת 'היימיש פיש':

צילום: דוד אסף

כשבדקתי את התווית שמאחור התברר לי כי 'כל קציצה מכילה 32.5% דג לפחות'. במילים אחרות, רק שליש מהקציצה עשוי מדגים. איזו נדיבות, איזה סגנון!

אגב, ההכרזה הזו סותרת את פירוט המרכיבים שלוש שורות קודם, שממנו עולה כי המוצר מכיל בסך הכל 19.2% דגים, כלומר רק חמישית מכל קציצה מכילה דג (כולל העצמות).

'מומלץ להגיש קר' ממליצים בעלי הצנצנת, ואנו נאמר ונמליץ: געפילטע פיש עושים מדגים, או שלא עושים בכלל.

צילום: דוד אסף

ב. אטריות בטעם אחר

במרכול המוכר מוצרים רוסיים בנווה שרת מצא רמי נוידרפר את תבשיל האטריות הזה, שמיוצר על ידי חברה רוסית ושמה 'דוֹשירָאק'. לא צריך לדעת רוסית כדי לדעת שמדובר בתבשיל שאינו כשר, לא לפסח ולא לשאר ימות השנה. למטה משמאל מצוייר חזיר וכתוב באנגלית PORK.


אבל מי שטורח לקרוא את התווית בעברית ישמח לדעת כי בישראל של שנת 2021 עדיין מחביאים את השם המפורש 'חזיר'. 

ובכן, התבשיל שלנו הוא 'בטעם אחר' (רמז ל'דבר אחר', שכך קוראים בלשון נקייה לחזיר), וברשימת הרכיבים תוכלו למצוא גם 'אבקת ציר בשר לבן', וכן חומר טעם וריח 'בשר לבן'.

ונשאלת השאלה מדוע צריך להסתיר את האמת, והרי אין מדובר בחנות שמוכרת מוצרים כשרים. בחנויות הללו מוכרים את הדבר עצמו: בשר חזיר ומוצריו, אז מה הטעם בהסוואה הילדותית הזו?

צילום: רמי נוידרפר

ג. מאיפה הסירופ הזה?

בארצנו אין עצי מייפל ואת הסירופ המתוק-המתוק הזה צריך לייבא מחו"ל. חברת 'מימונס' עושה זאת בשבילנו, אבל מאיפה הם מייבאים אותו? 

האם מקנדה (כמו שכתוב בצד הקדמי), או שמא מדנמרק (כמו שכתוב בצד האחורי)?

צילום: גדעון פליישמן

את סירופ המייפל מייצרים בעיקר בקנדה (חבל קוויבק) ובמדינת וורמונט שבארה"ב, ומשם מייצאים אותו לכל העולם. החשד שלי הוא שהסירופ של מימונס אכן מיוצר בקנדה, אבל מסיבות כלשהן עושה תחנת ביניים בדנמרק.

ד. פּוֹקַאצָ'ה או פּוּקְצָ'ה?

פוקאצ'ה (ויקיפדיה)

פוקאצ'ה
 (
Focaccia) היא לחם שטוח ומתובל המזוהה עם איטליה. בירושלים, ברחוב עמק רפאים, יש מסעדה ושמה 'פוקצ'ה'. מי שייכנס לאתר האינטרנט של המסעדה, ללשונית Market, יגלה חידוש לשוני מופלג.

ובכן, לא פּוּקָצָ'ה אלא פּוּקְצָ'ה...


כתב לי זאב קינן: 

מתברר יותר ויותר שהנקדנים האוטומטיים במחשב הם הבעיה ולא הפתרון. כך כנראה נולד מאכל איטלקי חדש. ואפילו את המילה "אֹכֶל" הצליחו לשבש... 

ה. פג תוקף

רחלי רוגל מרחובות קנתה שימורי עגבניות מרוסקות של חברת 'פומו'. היא נדהמה לגלות שה'פג תוקף' של המוצר יפקע רק בעוד אלף שנה...


19 תגובות:

  1. בילדותי סירבתי לאכול "דגים ממולאים" מפאת האידרות שמצאתי בהן. על כן, עברה אימי להכינן מבשר תרנגולת עם קריש מעצמות תרנגולת. א מחייה.

    השבמחק
  2. יש אנשים שחוששים שדגים הם חמץ ולכן בפסך אוכלים "פלשה פיש" שעושים מעוף
    https://ishla.org.il/wp-content/uploads/2020/09/%D7%9E%D7%AA%D7%9B%D7%95%D7%A0%D7%99%D7%9D-%D7%A2%D7%9E%D7%95%D7%93%D7%99%D7%9D-37-%D7%A2%D7%93-79-PDF-1.pdf

    השבמחק
  3. הדגים מזכירים את צוואתו של בעל היקב מירושלים שעל ערש דווי גילה לילידיו שגם מענבים אפשר ‏להכין יין.‏

    השבמחק
  4. אין ממש ב'סתירה' בעניין אחוז הדג בצנצנת: 32% זה החלק היחסי בקציצה, 19 %- בצנצנת כולה, לרבות הציר והגזר

    השבמחק
  5. החלונות משבדיה, הזכוכית מנירוסטה...יום שני, 22 מרץ, 2021

    סירופ המייפל הזה מיוצר בדנמרק ע"י חברה ידועה.
    Cofradex ApS היא חברה ידועה בדנמרק שמייצרת סוגים שונים של סירופ מייפל, סוכר מייפל (יש דבר כזה) ומוצרים נוספים. גאוותם על כך שהם מייצרים את הסירופ ממייפל אמיתי איכותי הגדל בקנדה.
    יש להם גם אתר אינטרנט נאה בכמה שפות
    https://www.cofradex.com/

    השבמחק
  6. במוצר של היימיש פיש בסגנון גפילטע גם נכתב:
    ללא תוספת חומר משמר כלומר: יש חומר משמר אבל ללא תוספת חומר נוסף

    השבמחק
  7. די געפילטע פיש קאן מען דערקענען צווישן אנדערע פישן וואס שווימן אין ים, דורך דעם ווי ער שווימט מיטן מייערעל אויפן רוקן.( את הגעפילטע פיש אפשר לזהות בקלות מבין יתר הדגים השוחים במים, ע"י זה ששוחה וגזר על גבו

    השבמחק
  8. כואב הלב על כל הדגים העופות ובעלי חיים אחרים אשר מתים ביסורים רבים כדי שאנשים יאכלו אותם. ובעלי החיים האלה רק רצו לחיות. השחיטה היהודית היא נוראה. לפני השחיטה יש כמה שלבים של הכנה לשחיטה, והם גורמים סבל נורא. לוקחים, למשל, פרה ששוקלת כ-650 קילו, קושרים אותה ב- 4 רגליים אל קורה. הפרה הפוכה וכל המשקל מכביד עליה. ואז מכניסים לה לתוך הנחיריים מין צבת, ומושכים את הראש שלה אחורה, כדי שיהיה נוח לשחוט אותה. בתיאבון. ומי שתוהה, כן, אני טבעוני.

    השבמחק
    תשובות
    1. למה הפסקת באמצע התהליך המעניין הזה? אולי התעלפת??...

      מחק
  9. את האיטריות עם החזיר לא הייתי אוכל כי מצאתי שיש שם רכיב חלבי, וגם בגלל כמות הכולסטרול, 0% !! ניראה לכם? . אם אני אוכל, אז את הדבר האמיתי.
    לגבי סירופ המייפל, ניראה לי שהוא אכן מיוצר בקנדה ומועבר במיכלים גדולים למקומות אחרים בעולם ששם רק מבקבקים אותו. סיבה כלכלית בלבד.

    השבמחק
    תשובות
    1. "אם אני אוכל, אס רק את הדבר האמיתי"
      כלומר, אם כבר אוכלים חזיר, אז שיזל על הזקן. 😃

      מחק
  10. אשר ל'שיבוש' הניקוד במלה "אוכל" אעיר, שמקובל בקרב חוקרי פיוט שפרסום ראשון של פיוט שאינו מנוקד במקור וכתוב בכתיב 'מלא' [אוכל] לנקד לפי הניקוד המקראי [אֹכֶל, ראו בראשית מא,לה] בלי למחוק את אמות הקריאה, כפי שיש בשלט.
    נחזיק אפוא טובה לשלטן-נקדן שעל ידיו נתמזלה הערה זו.

    השבמחק
  11. ואחרי ככלות הרשימה על המאכלים היותר או פחות מכושלפים ,מתבקש מאוד לענ"ד להוסיף בתיאבון - עם או בלי ,ניקוד...

    השבמחק
  12. דווקא כן גדלים בר בצפון ארצנו עצי מייפל, אדר סורי. הם מעטים ומוגנים, והאקלים בישראל אינו מאפשר את התופעה של זרימת השרף המתוק במעלה הגזע בכמויות שתאפשרנה אסיפת כמות מספקת לייצור מסחרי.
    I would doubt the quality of the product. Authentic maple syrup is graded by it's color. Grade A is the lightest golden color and supposed to be the best, but which grade tastes better us a personal opinion.
    Written by Hadas Parag, who tapped and made maple syrup when I lived in Massachusetts, USA

    השבמחק
  13. אם היו כותבים על תווית הצנצנת "קציצות דג בסגנון גפילטע פיש" זה היה עשוי לפשט את תאור תוכן הצנצנת.
    אבל!! אני טעמתי את התוכן הנ"ל, לא גפילטע פיש ולא נעליים!
    להבא לא אקנה את זה.

    השבמחק
  14. והכיתוב על ה"דושיראק" בשפה הרוסית הוא רק "בטעם חזיר".
    אז מה באמת יש פה? חזיר או רק טעם?
    אולי בכלל כבדא-דשיבוטא?

    השבמחק
    תשובות
    1. המוח של שיבוטא הוא, כנטען, בטעם חזיר (אני משער שכותבי משט זה לא טעמו חזיר מימיהם) ולא כבדו

      מחק

הזינו את תגובתכם בחלון התגובות. אחר כך פתחו את הלשונית 'הגב בתור:', לחצו על 'שם / כתובת אתר' ורשמו את שמכם (אין צורך למלא 'כתובת אתר'). נא רשמו שם אמיתי (מה יש להסתיר?) או כינוי, והימנעו, ככל שניתן, מ'אנונימי' אם לא הצלחתם להתגבר על הבעיה – רשמו את השם בתוך התגובה.
לבקשה 'הוכח שאינך רובוט' הקליקו על העיגול ואז 'פרסם' – זהו.
מגיבים שאינם מצליחים להעלות את תגובתם מוזמנים לכתוב אליי ישירות ואני אפרסם את דבריהם.
תגובות לפוסטים ישנים מועברות לאישור ולפיכך ייתכן שיהוי בפרסומן.
תגובות שאינן מכבדות את בעליהן ואינן תורמות לדיון – תוסרנה.