א. למרחב
אין הרבה רחובות בארצנו הקרויים על שם עיתונים וכתבי עת, ואלה שיש – רובם ככולם קרויים על שם עיתונים שהתפרסמו בשלהי המאה ה-18 (כמו למשל רחוב המאסף בירושלים) ובמהלך המאה ה-19 (בירושלים יש רחובות על שם העיתונים הצפירה, המגיד, המליץ, השחר, הצבי, האור, חבצלת; חבצלת יש גם בתל אביב וגם רחוב בִּכּוּרֵי הָעִתִּים והשחר; רחוב השחר יש בערים נוספות).
למיטב ידיעתי אין רחובות בארץ על שם עיתונים חשובים שפעלו והשפיעו במאה העשרים (דבר, הצֹפה, על המשמר, הבוקר, חרות, קול העם, דאר היום, חדשות ורבים אחרים). לפיכך שמחנו לגלות שברמת השרון יש רחוב ושמו 'למרחב'.
![]() |
צילום: איתמר לויתן |
אולי מדובר כאן בעיתון למרחב, יומון שראה אור במשך 17 שנה (1971-1954) ונסגר כבר לפני חמישים שנה?
אבל לא. צריך ללכת לסוף הרחוב כדי לגלות שמדובר במשהו אחר לגמרי...
![]() |
צילום: איתמר לויתן |
ב. הולנד ושארית הפליטה
בחיפה יש צומת דרכים חשוב: הולנד ושארית הפליטה.
הולנד זה די ברור, המושג 'שארית הפליטה' אולי דורש הבהרה. זה הכינוי שניתן לשורדי השואה, שרבים מהם מצאו את עצמם אחר כך במחנות עקורים בגרמניה, באוסטריה, באיטליה ובארצות אחרות ששוחררו מידי הנאצים. רבים מהם היו למעפילים 'בלתי חוקיים' שעשו את דרכם לארץ ישראל. לעתים הצליחו להבקיע את המצור לעתים נעצרו וגורשו חזרה לקפריסין או לאירופה.
בחיפה החליף מי שהחליף את השילוט הישן בחדש.
![]() |
שילוט ישן |
![]() |
שילוט חדש (צילומים: רון מנדל) |
מה היה רע בשילוט הישן?
מילא שהאיות של הולנד בשלט החדש הוא עם L אחת (צריך להיות: Holland; ואם רוצים לדייק ממש אז הכתיב הנכון הוא Netherlands), אבל מה זה הניקוד המוזר של הפליטה (והתעתיק הלטיני בהתאם)?
הניקוד הנכון הוא הַפְּלֵטָה. ופְּלִיטָה זה משהו אחר לגמרי ולא צריך לפרט. השלט הזה מביך על גבול המביש וחובה לתקנו.
ג. מוטה גור
![]() |
הרמטכ"ל מוטה גור, 1975 (צילום: דן הדני, אוסף דן הדני בספרייה הלאומית, ויקימדיה) |
מרדכי (מוֹטָה) גור היה מח"ט המילואים של הצנחנים בימי מלחמת ששת הימים, הרמטכ"ל העשירי, חבר כנסת ושר מטעם מפלגת העבודה. הוא גם תרם למדף ספרות הילדים שלנו את 'עזית הכלבה הצנחנית'. אין ספק שהוא ראוי לרחוב בארצנו, וכך נהגה בצדק עיריית הרצליה.
דווקא בשל כך לא יפה לכבדו בשילוט משובש.
![]() |
צילום: איתמר לויתן |
השם מרדכי נלקח כידוע ממגילת אסתר, ושם כתוב בפירוש מָרְדֳּכַי (אף כי מבטאים וכותבים מָרְדְּכַי), אך בשום אופן לא מורדכי.
בקטנה הייתי מציע למשלטים לכתוב בסוגריים את השם מוטה – שהיה כינוי החיבה שלו ולא שם הולדתו – ולא כמו שעשו בשלט, וכמו כן לנקד את השם מוֹטָה, שכבר אינו רגיל על שפתותיהם של בני הדור הצעיר.
ד. החלום ופשרו
בהרצליה מסתתר רחוב עם השם המוזר 'החלום ופשרו'.
לא מדובר כאן בחלומות יוסף או בחלומות פרעה, אלא בסיפור אחר לגמרי. סיפור עממי.
כמה רחובות אתם מכירים שמוקדשים לסיפורי עם?
![]() |
צילום: גדעון פליישמן |
את המסתורין סביב השלט פיזר אלי אלון ברשימה שפרסם ב-News1 (News1 | מה פשר שם הרחוב "החלום ופשרו").
רפי מוזס שלח לי צילום של השילוט הקודם, שצילם שכנו המנוח יהודה כץ. שימו לב לתעתיק הלטיני ותבינו למה הוחלף השלט:
![]() |
צילום: יהודה כץ |
לדור החדש של העיתונים יש 'בתים', בית דבר, בית הארץ, בית מעריב, הישנים יותר הפכו לרחובות, גם בית סוקולוב הוא מין בית כזה של עיתונאים..
השבמחקhttps://youtu.be/p-xgImzehKU?si=o7hosV-BgSFnjhOo
השבמחקהשם באנגלית ממש מביש - קוראים אותו מורדצ׳י ללא האות איי MORDECHI
מחקאני שמח על הפוסט הזה, כי האקדמיה ללשון עברית מפרסמת סרטונים עם ביקורת שלטים בלתי פוסקת. כאן ההערות בונות, שם בעיקר תיקוני לשון טורדניים ומיותרים. [בחלק, לא בכולם].
השבמחקההערות אכן בונות וחשובות, אבל למרבה הצער לא מתקנים את הבעיה מן השורש.
מחקגם בהרצליה יש רחוב שארית הפליטה…
השבמחק"צריך להיות: Holland; ואם רוצים לדייק ממש אז הכתיב הנכון הוא Netherlands),"
השבמחקהכתיב לא יכול להיות Netherlands, כי השמיעה אמורה להיות זהה בשתי השפות.
השאלה מה הכוונה בהולנד, ארצות השפלה (ואם כבר the netherlands ולא סתם netherlands), הוא מושג הסטורי והוא שמה של הולנד כיום, אך הסטורית הוא כלל גם את בלגיה ויותר.. מבין כמה מחוזות שהרכיבו את מה שיהפוך להולנד היה מחוז הולנד, שבירתו היתה אמסטרדם, שהוביל את התהליך ובירתו הפכה לבירת המדינה, לכן השמות החופפים - holland וnetherlands שפירושו כאמור ארצות השפלה.. בכל מקרה התיעתוק החדש של הולנד ושארית הפליטה בשלט החיפאי מבייש את העיר!
מחקיש להסיר את: ר' עקיבא כדם הרחוב המרכזי של עיה"ק תו"ת בני ברק. הליברל הזה אישר גיוס יהודים תלמידים לומדים לצבא ההתקפה ליהוה בראשו עמד בן כוסבא ועוד אישר בשתיקה קיצוץ אצבעות...
השבמחקאגב, ועדת השמות הממשלתית לא היתה מאשרת לעיר הזאת להיקרא בכלל בני ברק אלא שהיא הוקמה טרם המדינה וטרם הנהגת כללי קריאת השמות, שם מקראי/משנאי יכול להינתן למקום השוכן על אתרו המדויק של המקום על שמו הוא נקרא פחות או יותר... מיקומה המדויק של בני ברק המשנאית הוא הכפר אבני-ברק הידוע בשמו הנוסף חירייה, שהיה סמוך לצומת מסובים של ימינו, מרחק כמה קילומטרים מבני ברק הנוכחית אלא שאנשי בני ברק קנו את אדמותיהם מאנשי הכפר הזה, שאדמותיו אגב משמשות כשטחי הסאפרי של היום ואף אונ' בר אילן... הם 'משכו' את השם אליהם ולהדגיש זאת קראו לרחוב המרכזי רבי עקיבא, שבית מדרשו היה בעיירה בני ברק הסמוכה יותר ללוד, כנראה מקום מגוריו דאז, גייזנט גיזונט
מחקאין שום קשר בין רבי עקיבא לשמעון בר כוזיבא .
מחקלאחר ששמעון בן הכפר כוזיבא הצליח לגרש את הרומאים מירושלים ולשחרר את הר הבית . עלו לרגל לכבוד חג הסוכות , להר הבית . כששאל רבי עקיבא את אחד האנשים מי האיש הזה ( שמעון ) שעומד בראש החוגגים . ענו לו - זה משחרר הר הבית ( בית המקדש היה הרוס ) . ואז רבי עקיבא אמר לחבורת החכמים שנימנו עליו - זהו משיח בן-דוד ( יוסף ? ) . אם הוא הצליח בלילה אחד לגרש את כל הרומאים מיהודה ולשחרר את הר הבית . ענה לו הזוטר שבין החכמים : חייך רבי עקיבא , שצומחות שורשים בזקנך ומשיח אינו בא .
לאחרונה הקשבתי ביו-טיוב לדר' יצחק אשל מעביר סדרת הרצאות באתר של אורי מילשטיין . שם הוא מעלה תאוריה שלמה על שמעון בר כוזיבא , ומלחמתו ברומאים . https://www.youtube.com/watch?v=GvzMOg6vKsg
אם הזוטר מבין החכמים היה צריך להוכיח אותו אז אולי הוא נפל בענין הזה, מקובל בכל אופן לראות בר' עקיבא גדול התנאים שהעבירו את עם ישראל למציאות הבתר-מקדשית, וההלכתית-אישית דווקא, אולם מרד בר כוכובא כנראה הפיח תקוות שקשה היה לעמוד בפניהן (נשמע מוכר?)
מחק#מרד בר כוכבא
מחק...ובאותה הזדמנות לתקן כבר בשלט המביש: *מ*משחררי ירושלים; שר *ה*בריאות; הב*י*טחון; 1995-1930. MORDECH*A*I
השבמחקוגם למחוק את הרווחים המיותרים אחרי רח' ו-St.
מאז שאוהדים ישראלים הותקפו בבירת הולנד, גם משם מגעה שארית הפליטה...
השבמחקממליץ להעיף מבט על מקבצי שמות רחובות העיתונים דווקא בנתניה ואשדוד. כך למשל בנתניה: המגיד, המליץ, הצפירה, הלבנון, השילוח ו-התקופה. הגדילה לעשות אשדוד, שבה במקבץ רחובות העיתונים ניתן למצוא את המשקיף, הצפירה, המגיד, המליץ וגם את למרחב וגם את המברק (עיתון מִבְרָק) אלא אם לשני האחרונים יש משמעות אחרת
השבמחקאינני יודע אם יש קשר אבל ככל הידוע לי, איתמר בן אב'י היה בין יוזמי העיר נתניה, ויש רחובות על שמו ועל שם אביו בעיר ואיתמר עצמו היה כידוע עיתונאי, כמו אביו, והוציאו את הצבי, האור, ההשקפה ועיתונים נוספים... הקשר בין נתניה ואשדוד הוא דרך בן עמי, לדעתי, גם הוא ממקימי ויוזמי העיר נתניה, שהיה גם פעיל באשדוד לעת הקמתה - (אם אינני טועה
השבמחקמי שיזמו ותרמו להקמת נתניה הם אחיה של לאה, אשתו של בן אבי, בני משפחת אבושדיד
מחקגם בגבעתיים יש רחוב על שם עיתון ספרותי-המעורר של ברנר
השבמחקברחובות יש רחוב "בוסתנאי" על שם שבועון התאחדות האיכרים שיצא לאור בין השנים 1929 עד 1939 ברחובות.
השבמחקראש עיריית הרצליה הנוכחי הוא יריב פישר, מה שמאפשר לתת משמעות חדשה לשם הרחוב "החלום ופישרו"
השבמחק😆
מחקורוביק דנילוביץ' אגב, ראש העיר באר שבע, פרסם ספר בשם 'רק החולמים מגשימים'
השבמחק