יום שישי, 15 בדצמבר 2023

בין אימה לחוסן: עיון בכמה שירי מלחמה וזיכרון

רמת אביב (צילום: איתמר וכסלר)

מאת שלמה הרציג

זוועות 'השבת הארורה' (7 באוקטובר 2023) והטבח הנורא שבמרכזה הולידו בציבוריות הישראלית תחושות של אימה, חרדה וחוסר אונים, המהדהדים את הטראומה הלאומית שגרמה בשעתו מלחמת יום הכיפורים, ואפילו את אימי השואה. במקביל, וכמעין תגובת נגד תרפויטית למעשי הרצח, האונס והחטיפה שעשו אנשי חמאס ביישובי הנגב המערבי, התעצם מאד בתקשורת הישראלית, בפוליטיקה, במערכות החינוך וגם באקדמיה, שיח פסיכולוגיסטי עשיר ורב משמעות אודות מצבו של החוסן הנפשי והמנטלי (Resilience), האישי והלאומי, ותפקידו בהתמודדות עם השבר הנורא. כדי לסבר את האוזן: במוסף השבת של העיתון ישראל היום, מיום 26 באוקטובר 2023, התפרסם ריאיון עם הפסיכולוג ומומחה החוסן, פרופ' שאול קמחי, וזו כותרתו: 'כן לעולם חוסן: למרות הכל – עלייה ברמות התקווה': 

ישראל היום, 26 באוקטובר 2023


הצירוף 'חוסן נפשי' (או 'מנטלי') הוא פרייה של אסכולת הפסיכולוגיה ההומניסטית ה'חיובית'. הוא מתייחס ליכולתם של אנשים, יחידים או קבוצה, להתמודד היטב עם מצבי לחץ ומשבר ולהסתגל לנסיבות חיים משתנות אשר נגרמו עקב מצבים טראומטיים. אנשים בעלי חוסן נפשי מאופיינים בדרך כלל בתחושת שליטה בחייהם, מעורבות וניסיונות להשפעה, חיפוש משמעות, ומידה של אופטימיות ואמונה בעתיד טוב יותר. הם גם ניחנים בגמישות רעיונית וחברתית המאפשרת להם להתמודד עם אירועים בלתי צפויים, קשים ככל שיהיו. עוד מתברר, שחוסן וצמיחה אישיים ולאומיים, אינם תכונות גנטיות, והם עשויים להיוולד, לעיתים קרובות בסיוע קהילה תומכת, דווקא מתוך התמודדות מוצלחת עם מצבי שבר ומצוקה, ובתוכם גם מצבי מלחמה. לעניינינו רלוונטיים במיוחד מצבי המלחמה הפוקדים תדיר את החברה הישראלית.  

תיבת דואר בקפה 'ארומה', צומת בית קמה (צילום: אבי בלדי)

ומפסיכולוגיה לספרות: מהי משמעותו ותפקידו של החוסן בכמה משירי המלחמה והזיכרון העבריים הקלאסיים? נבדוק זאת בכמה שירים מוכרים. למותר לציין, שדבריי אינם מתיימרים להציע אפיון גורף של מאות שירי המלחמה והזיכרון שנכתבו במהלך השנים, גם לא להציע פרשנות חדשה, אלא רק להצביע על הפוטנציאל הגלום במושג העכשווי 'חוסן נפשי-מנטלי' ככלי לחשיפת מבני עומק האופייניים לשירי זיכרון ומלחמה רבים שנכתבו בדורות האחרונים.


א. אלהים מרחם על ילדי הגן

הנה למשל הבית הראשון משירו הידוע של יהודה עמיחי 'אֱלֹהִים מְרַחֵם עַל יַלְדֵי הַגַן', שנדפס בשנת 1955 בספרו עכשיו ובימים האחרים (הוצאת לקראת; שם הספר לקוח מהשורה האחרונה של שיר זה): 

בניגוד למשתמע מכותרתו ושורתו הראשונה  לא אלוהים הוא גיבור השיר. זו טיבה של המציאות הישראלית, רווית המעקשים והמלחמות, מתקופת היישוב ועד ימינו, שעומדת במוקדו של השיר. בבית הראשון מעמיד המשורר בטכניקה של 'הזרה' איזו היררכיה מדומיינת של רחמים (כלומר, חסות והגנה) על רקעם של אימי המלחמה. רחמים אלו הולכים ופוחתים, לפי שכבות הגיל, מילדי הגן, דרך ילדי בית הספר ועד ל'גְּדוֹלִים'. למרבה האירוניה, דווקא האחרונים אינם זוכים ברחמי ה'אל', לאו דווקא, בשל בגרותם ויכולתם המשוערת להסתדר בכוחות עצמם. נהפוך הוא, בזחילתם על ארבע בחול הלוהט של שדה הקטל, כשהם שותתי דםבדרכם לתחנת האיסוף (מוות והצלה באותה מילה), הם מדומים לתינוקות חסרי ישע  השלמה אירונית מרה של שכבת הגיל ה'חסרה' בפתיחת השיר – וזקוקים מאד לרחמים. 

בבית השני מכריז המשורר על חסותו המסויגת ('אולי') של 'אלוהים' על קבוצה ספציפית: 'הָאוֹהֲבִים בֶּאֱמֶת'.

במילים אחרות: רחמי האל, שהם למעשה האהבה עצמה, מהווים נחמה פורתא, מעין כיפת ברזל רגשית, לאוהבים באמת. 

אך שיאו של השיר, והביטוי העָצמתי בו לדרכי רכישת ההגנה מפני אימי המלחמה, מצוי בבית השלישי החותם את השיר: מטבעות החסד המטפוריים של ימי ילדותנו, מורשת בית אמא, הם אלו המסייעים בידינו ב'רכישת מניות' באושר האהבה, וזו בתורה מחזקת את החוסן המנטלי שלנו, הן בעתות שלום ('עכשיו') הן בימות מלחמה קשים ('בימים האחרים'). אגב, השימוש בגוף ראשון רבים בסיום השיר רחוק מאד ממשמעותו בשירת ה'אנחנו' של דור המדינה, שעמיחי היה חלק ממנו. 

ניתן לומר שהמבנה הסמנטי של שיר אנטי-מלחמתי זה, שנכתב שש שנים בלבד לאחר מלחמת העצמאות, הוא מעניין ועקרוני, שכן הוא מעמיד בפנימיותו איזו תבנית דינמית המיוסדת על מתח דיאלקטי שבין אימת המוות של המלחמה, כמתואר בפתיחת השיר, לבין תשוקת חיים וכמיהה להגנה מפני המוות הקטלני בקרב, בסיומו. תבנית דו-קוטבית זו אופיינית לרבים משירי המלחמה והזיכרון העבריים (אך לא לכולם), והיא מגוונת מאד במופעיה השונים. זאת ועוד, התבנית 'אימה-חוסן', הממזגת כאמור בין אימי המלחמה ליכולת להפיק מהם עָצמה והעצמה, מובילה אותנו, הקוראים או השומעים – שהרי רבים מן השירים הללו גם הולחנו וזכו לביצועים פופולריים, ולא רק בטקסי זיכרון – דווקא לגילויים של זיכוך, התרוממות רוח ותקווה ('קתרזיס'). 

ואכן, בשנת 1973 זכה שירו של עמיחי לשתי הלחנות יפות ביותר. ככל שבדקתי שני הלחנים נעשו לפני מלחמת יום כיפור, אך המלחמה נתנה להם תוקף מיוחד ובשנה העוקבת הם הושמעו רבות באמצעי התקשורת.

מתי כספי ושלמה גרוניך הלחינו את השיר במשותף בסגנון רוק והם גם שרו אותו (נכלל בתקליטם 'מאחורי הצלילים'). הנה כאן בהקלטה נדירה מהופעתם לפני חיילים במלחמת יום כיפור:

באותה תקופה, פחות או יותר, הלחין את השיר גם גידי קורן עבור להקתו, 'האחים והאחיות':


פרט מעניין הקשור לשיר זה: בדצמבר 1994 זכה יצחק רבין בפרס נובל לשלום (יחד עם שמעון פרס ויאסר עראפת). הוא הזמין את יהודה עמיחי להתלוות אליו כאורחו האישי. בנאומו ציין רבין כי עמיחי נוכח באולם וציטט את השורות הראשונות של השיר 'אלוהים מרחם על ילדי הגן'.


ב. ראי אדמה, כי היינו בזבזנים

אחד הביטויים המעניינים של שילוב בין חוסן לאימה מצוי בשירי מלחמה וזיכרון המיוסדים על השדה הסמנטי החקלאי של אדמה, צמיחה, פריחה וכדומה. אין תמה בכך, שהרי מטפורות אלה הן החזקות ביותר בעיצוב חוסן אישי ולאומי, שמוגדר כצמיחה מתוך שבר. 

כזה הוא למשל שיר הקינה והמחאה הידוע של שאול טשרניחובסקי משנת 1938 'רְאִי אֲָדמָה'. השיר נכתב בעיצומם של מאורעות תרצ"ו-תרצ"ט, והפך ברבות השנים לאחד השירים הנקראים ביותר בטקסי זיכרון לנופלים במערכות ישראל. 

הקריאה המקובלת בשיר מצביעה על הסתירה המוּבְנֶת והבלתי פתורה בין שתי עמדות רגשיות מנוגדות: קוטב קורבנם הנורא והמיותר של אנשים צעירים שנרצחו, כנרמז בפתיחת השיר ובסיומו: 'רְאִי אֲדָמָה כִּי הָיִינוּ בַּזְבְּזָנִים עַד מְאֹד!', וגם: 'פִּרְחֵי פְּרָחִים בָּךְ טָמַנוּּ'; והקוטב המרפא של גאולה ונחמה המעניקים ערך ומשמעות לקרבן: 'וְאַתּ תְּכַסִּי עַל כָּל אֵלֶּה. יַעַל הַצֶּמַח בְּעִתּוֹ! / מֵאָה שְׁעָרִים הוֹד וָכֹחַ, קֹדֶשׁ לְעַם מְכוֹרָתוֹ! / בָּרוּךְ קָרְבָּנָם בְּסוֹד מָוֶת, כֹּפֶר חַיֵּינוּ בְּהוֹד...'

לשון אחר, הדינמיקה הבולטת בשיר היא המהלך ה'חיובי' שבו, שמתפתח מתחושת כאב טרגית על בזבוז חיים משווע, בפתיחתו, אל תחושת התעלות מזקקת, שמברכת על הקורבן, בסיומו. זה אינו שיר שרק נועד לקריאה בטקסים, אלא הוא עצמו מהווה מעין טקס השבעה, שמבקש לבטא חוסן לאומי באמצעות מבנה סמנטי של מעבר משֶׁבֶר לצמיחה, ומחוסר אונים לגאולה ותקווה. יתר על כן, לשיר זה יש גם משמעות מכוננת: הוא מבקש, במגוון אמצעים רטוריים ופרוזודיים, לנטוע את תחושת החוסן בלבות הנמענים של השיר. לכאורה הפנייה בפתיחת השיר ובסיומו מציבה את האדמה כנמענת הגלויה של השיר, אך 'מעל לראשה' הוא מופנה אל משתתפים מדומיינים וממשיים בטקסי הזיכרון לנופלים, שאותם מבקש המשורר 'לחסן' מפני דיכאון הבזבוז.

גם שיר זה הולחן בידי חיים אלכסנדר, כנראה בשנת 1957, אך הלחן לא התפשט וכמעט שלא הושמע. הוא נותר באוצר ההקלטות של מקהלת קול ציון לגולה:


ג. האמנם עוד יבואו ימים בסליחה ובחסד

ומחוסן לאומי לחוסן אישי. 

בשנת 1943 ראה אור הקובץ הספרותי בסער בעריכת יעקב פיכמן ובהוצאת אגודת הסופרים העברים. מטרתו המוצהרת של הקובץ הייתה לחזק את רוחם וחוסנם של בני ובנות היישוב העברי בארץ שהתנדבו להילחם בשורות הצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה. בגילוי הדעת שעמו נפתח הקובץ נכתב, כי מטרתו היא 'לציין כי רוח היוצר העברי מתייצבת גם היום על משמר המגן לעם ולאדם'.



החוברת נפתחה בשיר הידוע של לאה גולדברג, שיר ללא שם, המוכר במילתו הראשונה 'הַאָמְנָם'. זו עובדה מעניינת על רקע התנגדותה העזה של גולדברג, מתוך עמדתה הפציפיסטית, לשירי תהילה ללוחמים ולמלחמה. בניגוד לשירי הקינה הנשגבים ורוויי הפאתוס על גורל העם היהודי בשואה, שנשאו משוררים בני הזמן כמו שלונסקי, גרינברג ואלתרמן, 'הַאָמְנָם' נושא בשורה הומנית-אוניברסלית בעלת גוון לירי ואישי מאוד. מתברר שגם כאן התבנית הדו-ראשית של 'חוסן מול אימה' היא הלב הפועם של השיר. 

השיר בפרסומו הראשון בקובץ 'בסער', תש"ג (הספרנים: בלוג הספרייה הלאומית)

אכן, השיר נפתח בהיגד ספקני: 'הַאָמְנָם עוֹד יָבוֹאוּ יָמִים בִּסְלִיחָה וּבְחֶסֶד', אך העדר סימן השאלה בסיומו ורצף התמונות הפלסטיות שבהמשכו, ובהן תיאור עתידי מדומיין ורב עָצמה של הליכת המשוררת בשדה, מסייעים בהצגת הליכה זו כהתרחשות בת-קיימא: 'וּמַחֲשׂוֹף כַּף רַגְלֵךְ יִלָטֵף בַּעֲלֵי הָאַסְפֶּסֶת, / אוֹ שִׁלְפֵי שִׁבֳּלִים יִדְקְרוּךְ, וְתִמְתַּק דְקִירָתָם'. אל התמונות הסוגסטיביות הנפרשות על פני שלושת הבתים הראשונים בשיר נלווים תארים ורגשות חיוביים במיוחד: 'וּפְשוּטִים הַדְּבָרִים וְחַיִים, וּמֻתָּר בָּם לִנְגֹעַ, / וּמֻתָּר, וּמֻתָּר לֶאֱהֹב'. 

כמו בשירו של עמיחי, גם כאן מוצגת האהבה כמעין 'זריקת חוסן' נגד המלחמה. למעשה, רק בבית הרביעי והאחרון בשיר מתברר במלואו התפקיד התרפויטי העמוק של אותן תמונות הנותנות ביטוי לחוסן האישי כנגד זוועות המלחמה: 'אַתְּ תֵּלְכִי בַּשָּׂדֶה לְבַדֵּךְ. לֹא נִצְרֶבֶת בְּלַהַט הַשְּׂרֵפוֹת, בַּדְּרָכִים שֶׁסָּמְרוּ מֵאֵימָה וּמִדָּם'. זאת ועוד, בסיום השיר נעלמות שאריות הספק והוא הופך לוודאות מוחלטת ('אַתְּ תֵּלְכִי בַּשָׂדֶה'), ודאות המעוגנת בתקווה לשחזור העבר הקדם-מלחמתי, שהוא-הוא המעניק לחיים את משמעותם: 'וּבְיֹשֶׁר לֵבָב שׁוּב תִּהְיִי עֲנָוָה וְנִכְנַעַת / כְּאַחַד הַדְּשָׁאִים, כְּאַחַד הָאָָדָם'.

הנה חוה אלברשטיין בביצוע האהוב של השיר: 


ד. החיטה צומחת שוב

ומכאן לשיר אבל וזיכרון אישי וקיבוצי כאחד, שאף הוא מיוסד על דימוי חקלאי: 'החִיטָּה צוֹמַחַת שוּב'. השיר  שעליו דובר לאחרונה בבלוג עונג שבת ('שדות שפוכים במצפה חרובים: משהו על "החיטה צומחת שוב"', 22 בספטמבר 2023; 'החיטה תצמח שוב', 27 באוקטובר 2023)  נכתב כידוע בשנת 1974 על ידי חברת קיבוץ בית השיטה דורית צמרת לזכרם של אחד-עשר מבני הקיבוץ שנפלו במלחמת יום הכיפורים. בשיר פונה הדוברת בפנייה אישית-אינטימית אל הנופלים במערכה, תוך שהיא נותנת ביטוי לפער הטרגי שבין נופי הקיבוץ וסביבתו (עצי חרוב וזית, שדות חיטה ופרחי עירית, רכס הרי הגלבוע, עמק יזרעאל) לבין האובדן הקשה ('אַתֶּם אֵינְכֶם וְלֹא תּוּכְלוּ לָשׁוּּב').

ושוב, בניגוד אולי לצפייה משיר הקינה והאבל לתחושות של ייאוש קיומי, מוות וחוסר אונים, שאכן נרמזים בשיר ('עַיִט', 'הֶעָפָר הַמַּר', 'זָרַח הַשֶּׁמֶש, שׁוּב הַשֶּׁמֶש בָּא') השיר פועל עלינו הקוראים פעולה הפוכה, או לפחות אמביוולנטית, ומחזק אותנו, בעיקר בזכות השורה החותמת את הפזמון החוזר בשיר: 'אַך הַחִיטָּה צוֹמַחַת שוּב'. שלא כמו בפואמה הידועה של ח"נ ביאליק 'בְּעִיר ההריגה' (1903), רוויית הייאוש הקיומי: 'הַשֶּׁמֶשׁ זָרְחָה, הַשִּׁטָּה פָּרְחָה וְהַשּׁוֹחֵט שָׁחַט', כאן הסמיכות המחזורית בין חיים למוות היא המקור לחוסן נפשי, שכן צמיחת החיטה מגלמת את כוח החיים, ומהווה סמל של המשכיות, שלא ניתן לגדוע אותה.   

הנה ביצוע מחודש ו'מעודכן' של השיר. חברי הגבעטרון במחווה מרגשת לתושבי 'עוטף עזה' ולחטופים: זה לא אותו הנגב... אתם אינכם וחייבים לשוב.


ה. הנה מוטלות גופותינו

אחתום בבחינת מקומו של החוסן המנטלי בשירי המלחמה והזיכרון הידועים ביותר של חיים גורי. תקצר היריעה מלתאר את שפע ביטויי המוות הבוטים בשיר הקינה שלו על מחלקת הל"ה, 'הִנֵה מֻטָלוֹת גוּפוֹתֵינוּ' (עיתים, פברואר 1948). הנה  כמה מהם: 'הִנֵה מוּטָלוֹת גוּפוֹתֵינוּ שׁוּרָה אֲרֻכָּה אֲרֻכָּה'; 'הַמַוֶת נִשְׁקָף מֵעֵינֵינוּ'; 'אֵינֵנוּ נוֹשְׁמִים, וְדָמֵנוּ מֻתָּז בַּשְׁבִילִים שָׁעַל-שָׁעַל'; 'נוֹתַרְנוּ עִם עֶרֶב מֵתִים'; 'עַד הַמָוֶת עָצַם אֶת עֵינֵינוּ'. וכבר כתבו מבקריו של השיר על התפרצות החיים המחודשת שבו, כגון: 'הֵן נָקוּם, וְהֵגַחְנוּ שֵׁנִית כְּמוֹ אָז, וְשָבְנוּ שֵׁנִית לִִתְחִיָה'. 

החיוניות והוויטליות, המתגברות כביכול על מותם של הלוחמים, הן רק אחד מגילויי החוסן הלאומי. ביטוי נוסף לחוסן זה מגולם במבנה הסמנטי של המונולוג הדרמטי של המתים. השיר נפתח בשעות הדמדומים ('פָּנִים נְגוֹהוֹת אַחְרוֹנִים, וְהָעֶרֶב צוֹנֵחַ בָּהָר'), נמשך אל תוך החשיכה ('רְאֵה, אֵיזֶה לַיְלָה גָדּוֹל וְרָחָב'), ומסתיים בתיאור לידתו המחודשת, הכמעט עליזה, של יום חדש: 'וְהַבֹּקֶר נוֹלָד, וּזְרִיחַת הַטְלָלִים רוֹנְנָה'. גם התיאור האסכטולוגי של שובה של 'מַחְלֶקֶת הָהָר' כפרחים אדומים הוא חלק מהבניית החוסן הלאומי כניגוד לחוויית האובדן והתבוסה בקרב.

הפרסום הראשון של השיר, 'בנכר, פברואר 1948' (הספרנים: בלוג הספרייה הלאומית)

גם בשני שירי הזיכרון הקלאסיים של גורי  'הָרֵעוּת' (אוקטובר 1948) ו'בָּאבּ אֶל-וָאד' (1949)  שוקעה אותה תבנית סמנטית של מתח בין אימה לחוסן. 

אם בבית השני ב'הָרֵעוּת' הובלט היעדרם של הנופלים ('מָה רַבִּים שֶׁאֵינָם כְּבָר בֵּינֵנוּ'), הרי שבהמשך השיר מופיעה הבטחה לזכור את הנופלים באופן המנכיח אותם מחדש ביננו. בבית הרביעי בשיר, הרֵעוּת עצמה הוצבה ככוח חיים מואר, העומד במפורש בניגוד לחשכת הלילה האיומה של המלחמה: 'מִלֵילוֹת הָאֵימָה הַגְדוֹלִים / אַת נוֹתַרְתְּ בְּהִירָה וְדוֹלֶקָת'.

האנדרטה לזכר בוגרי בית הספר כדורי שנפלו במערכות ישראל ועליה ציטוט מתוך 'הרֵעוּת'
(צילום: אבישי טייכר, ויקיפדיה)

באופן דומה מומחש החוסן הלאומי גם ב'בָּאבּ אֶל-וָאד'. בחלקו הראשון, ובמיוחד בפזמון החוזר בו, השיר מעמיד את המוות 'בַּדֶרֶך אֶל הָעִיר' (ירושלים) כתמה מרכזית: 'בְּצִידֵי הַדֶרֶך מוּטָלִים מֵתֵינוּ'. אך לקראת סופו חל היפוך לטובת המשפחתיות המחזקת ('כָּאן הָיִינוּ יַחַד מִשְׁפָּחָה אַחַת'). גם פריחת הרקפות והכלניות, המדומיינת בבית האחרון, אינה אלא גילום של עתיד פסטורלי של תקווה, כזה המעניק (שוב) 'זריקת חוסן' נגד המוות הנורא בקרב: 'יוֹם אָבִיב יָבוֹא וְרַקָּפוֹת תִפְרַחְנָה / אֹדֶם כָּלָּנִית בָּהַר וּבַמוֹרָד'. 

אין זה מקרה שבסיום מבצע 'צוק איתן' בשנת 2012 ניבא הרמטכ"ל דאז בני גנץ, ב'נאום הכלניות' שלו, כי יום יבוא ושדות היישובים בעוטף עזה, ההרוסים מרקטות ובלוני תבערה, יפרחו בשלל כלניות: 

יש פה קיץ חם. הסתיו יבוא אחריו. הגשם ישטוף את אבק הטנקים. השדות יוריקו, ו'דרום אדום' במובן החיובי של המילה, של כלניות, פרחים ויציבות, יהיו פה, ויהיו פה להרבה מאוד שנים קדימה...

לו יהי! 

שלט על חלון ראווה בחנות 'סידקית' ברחובות (צילום: זיוה לוי)

לקריאה נוספת

חן מלול, 'האמנם עוד יבואו ימים? לאה גולדברג כותבת על היום שבו יהיה שוב מותר לאהוב', הספרנים: בלוג הספריה הלאומית, 28 במאי 2017.

נתי גבאי, 'הנה מוטלות גופותינו': חיים גורי נפרד מחבריו למחלקת הל"ה', שם, 31 בינואר 2018.

חזי עמיאור, 'יפי הבלורית והתואר: הרעות של חיים גורי', שם, 15 באפריל 2018.

______________________________________

ד"ר שלמה הרציג היה המפקח על לימודי הספרות במשרד החינוך. הוא חוקר ספרות ומרצה. shlomozo@bezeqint.net

34 תגובות:

  1. במחילה, אבקש לחלוק על פרשנותו של הכותב לשיר של דורית צמרת, 'החיטה צומחת שוב'. למיטב הבנתי, אין כאן אופטימיות ותקווה אלא קינה, השואלת: איך ייתכן שקרה אסון נורא כל כך, והטבע ממשיך בשלו? שאלות 'איך' (או: 'איכה') מאפיינות את סוגת הקינה כבר מימי קדם, כידוע, ושיר זה מסתיים בשאלת 'איך' מהדהדת.

    השבמחק
    תשובות
    1. החיטה צומחת שוב, מגלם המשכיות ועל כן שביב של אופטימיות.
      דורית צמרת צמרת שמתה השנה בינואר, לפני המלחמה הארורה, כבר אז אמרה, שהיום לא היתה כותבת השיר.
      אם להיות רציונלים, אופטימיות היא לא ראלית.

      מחק
    2. תודה, ארי. להבדיל, אלף אלפי הבדלות, אני נזכר באמירתו המיתולוגית של תיאודור אדורנו אחרי מלחמת העולם השנייה: "לכתוב שירה אחרי אושוויץ הוא מעשה ברברי".

      מחק
    3. תודה רבה, גילה. הקריאה שלך בסיום השיר "החיטה צומחת שוב" בהחלט משכנעת, אך איננה חוסמת את האפשרות לקרוא בסיום השיר עמדה של השתאות נוכח כוח החיים המגולם בצמיחת החיטה. אגב, אופציית הקינה איננה סותרת חשיפת יסודות של תקווה וחוסן בשיר.

      מחק
    4. שלמה שלום, אכן, לעולם לא אבין את ניצולי השואה. הורי עלו לארץ עוד בשנות ה-30 של המאה שעברה. אולם סבתי שגידלה אותנו ועברה תופת נוראה, גם לאחר השחרור(אימי עבדה) דפקה אותנו קשות. כך גם רבים מילדי הרחוב, ילדים של הניצולים.
      אגב, לא היכרתי את תיאודור אדורנו, בעוונותי.

      מחק
  2. עושה רושם שרק עם עם היסטוריה כזאת יכול להוציא שירים כאלו כואבים

    השבמחק
    תשובות
    1. בהחלט מסכים. תודה, יואב.

      מחק
  3. עדי קריף נבוןיום שישי, 15 דצמבר, 2023

    שלמה היקר, אכן מאיר עיניים, אלא שאני קוראת לך לתבל את כתיבתך במעט יותר עמדה אישית... שמה אתה חש שיש מושג כחוסן, לא כל שכן לאומי? האם השירה מסייעת או רק מביעה את רחשי ליבה של האומה?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה, עדי. כל אדם כותב על פי דרכו, אישיותו והעדפותיו....שירה יכולה להביע את רחשי לבו של היחיד ושל האומה ואין סתירה בין הדברים. ובכל, מקרה יש התייחסות במאמרי לאופי התרפויטי של השירה לפרט ולכלל.

      מחק
  4. מעניין לענ"ד לציין, כי תיאורים מילוליים ישירים וחשופים של אומץ לב בקרב, בפני עצמם, אינם המוטיבים הבולטים במרבית שירי הזכרון. לתחושתי, רק מתוך ריחוק מילולי מסוים מתאורי קרבות ישירים, יכולים שירי הזכרון לרומם באופן מעצים את ערכי הרעות, ההקרבה ותעצומות הנפש. תודה על הרשומה.

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה, אנונימי. בהחלט שווה בדיקה ובחינה של מבחר גדול של שירי זיכרון עבריים.

      מחק
  5. מעניין ביותר הניתוח של החיבור בין האסון לחסן הטמון באהבה

    השבמחק
  6. מעניין לראות כיצד השירה מתמודדת עם המציאות הקשה של מלחמה, שכול ואובדן; האם היא מביעה יותר רחשי לב של שבר ומצוקה והכרה כי "זה גורלנו", או נוטה לאמונה בעתיד טוב יותר? על פי מאמרו של ד"ר שלמה הרציג נראה כי שני מימדים אלה שלובים ו"מתכתבים זה עם זה, אולם הנטייה הבולטת יותר בשירה, על פי המאמר, היא למצוא נחמה ותקווה כמימד המבטיח את החוסן הלאומי. זו אולי השליחות שהשירה נוטלת על עצמה. אולם, מדינת ישראל קמה על חרבה ועל חרבה תבטיח לעתיד את קיומה. הכרה מציאותית באימי המלחמה, כי "אין ברירה" ו"זה גורלנו", אולי היא באופן פרדוכסלי מסייעת יותר לחיזוק החוסן הלאומי?

    השבמחק
  7. תודה לדוד שחר על התגובה המפורטת והעשירה. אציין רק (כפי שרמזתי במאמר עצמו), שמדגם של כמה שירים איננו יכול לייצג את שירת המלחמה והזיכרון העברית בכללותה, ומן הסתם, זו כוללת מגמות רגשיות אידאולוגיות ופוליטיות שונות ואפילו סותרות בתוכה.

    השבמחק
  8. שלום שלמה, הכתבה שלך ריתקה אותי לכל אורכה. נהניתי לקרוא את ההקשרים ואת הפירושים לשירים המוּכָּרים, שקיבלו בזכותך יותר עומק ומשמעות. מי ייתן ויהיה כוח לכולנו, כפרטים וכחֶברה, להצמיח שוב את החיטה. רות קלי

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה רות על התגובה המפרגנת. שבת שלום ולו יהי.

      מחק
  9. לעורך הבלוג: הרעיון שכותב הרשומה מגיב במישרין ודי מהר להערות השונות של הקוראים - נפלא. כדאי לנקוט שיטה זו מעת לעת, כשמתאים ואפשרי. תודה.

    השבמחק
  10. 1. המשורר הנפלא יהודה עמיחי לא העלה בדעתו או בליבו: ב 7 לאוקטובר, אלהים לא ריחם על ילדי הגן, וגם לא על האוהבים באמת.
    2. שיר המבטא היטב את חשיבותה של ההשתייכות לקבוצה, כתורמת לחוסן נפשי בעמידה לפני אויב, הוא השיר "אנחנו שנינו מאותו הכפר", מאת נעמי שמר, 1966.

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה, אנונימי. אכן יום ה - 7 באוקטובר מהווה סוג של טירוף מערכות ששובר מוסכמות ביחס לחיים ולמוות בישראל. תודה גם על ההפניה לשירה של נעמי שמר.

      מחק
  11. מאמר חשוב ומכונן על האימה והחוסן בשירי המלחמה, שאנו חווים מאז חידוש היישוב היהודי בארץ בדורנו, וקרבנות הדמים בכל מלחמות ישראל. המתח הזה שבין ארוס לתנאטוס, בין חיים למוות, מלווה אותנו בכל המלחמות. התחושה של שיבת ציון בדורנו היא שיש ייעוד לחיינו כאן, ולמאבקנו על המשך קיומנו נלווה תמיד הצירוף "במותם ציוו לנו את החיים". הרציג נגע בצורה מדויקת במתח בין אימה לחוסן, אך יש לזכור גם את מוטיב "העקידה" המלווה את חיינו מאז ספר בראשית, לאורך הרוגי קידוש השם לאורך שנות הגלות, וגם לאורך כל מלחמות המגן של ישראל. שורת המחץ של חיים גורי אינה מרפה מאיתנו בשיר "ירושה": "הם נולדים ומאכלת בלבם". יש מטא-עלילה לגורל היהודי וגם לגורל הישראלי, והם שלובים זה בזה בחוסן והאימה שיש בהם. יישר כוח לשלמה הרציג על מסה מרתקת זו.

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה בלפור על התוספת החשובה של מוטיב 'העקידה' כתבנית יסוד בחיים ובספרות העברית הנכתבת בארץ ישראל מתקופת המקרא ועד ימינו (או 'הגורל היהודי', כלשונך). שבת שלום.

      מחק
  12. שלמה, בחרת בשירים קשים שאינם בורחים מן הסבל, האימה, כאב המלחמה וידיעתה ומעניין היה לראות כיצד התקווה, החסד, החמלה האנושית, האהבה, בוקעים ועולים דווקא מפנים הכאב ולא מחוצה לו ולא כבריחה ממנו . אני נזכרת בשירו של נתן זך "אל תוותרו" המסתיים בשורות "אל תוותרו על הציפיה/ כי בלעדיה גם הטוב יהיה רע." המשוררים החכמים שהבאת הבינו זאת בעומק ליבם. תודה על מאמר יפה ומרפא.

    השבמחק
  13. תודה רבה לך מזל על דברייך החמים והחכמים. אכן לב לבה של הרשומה הוא המתח המובנה ביצירות ספרות בין שני פניו של הקיום הישראלי (אימת המלחמה מול חוסן התקווה) במיוחד בעתות מלחמה. ואכן היסוד התראפויטי במרבית היצירות הוא משמעותי מאד.

    השבמחק
  14. תודה וברכה מקרב לשלמה הרציג על כתבה רגישה, קשובה ונוגעת ללב - ולליבת חיינו בימים נוראים אלה. בשירים שבחר, המשלבים את מוראות המלחמה והמוות עם פריחה וצמיחה - השכיל לחשוף את ליבת החוסן של חיינו כאן - אז ועכשיו. את האופטימיות הבלתי נדלית של התקווה, זו שעמדה לאבותינו ולאימותינו ועומדת גם לנו עכשיו. "לַמְּדֵנִי, אֱלֹהַי, בָּרֵך וְהִתְפַּלֵּל.... עַל הַחֵרוּת הַזֹּאת: לִרְאוֹת, לָחוּשׁ, לִנְשֹׁם, לָדַעַת, לְיַחֵל, לְהִכָּשֵׁל". כישלון שלא ידעה הארץ כמותו. ושכול. ואף על פי כן .... שבוע - טוב יותר.

    השבמחק
  15. בוקר טוב מתיה. תודה רבה לך על דברי השבח המופלגים למאמרי כאן. אין ספק שהציטוט הידוע מ"שירי סוף הדרך" מאת המשוררת הפציפיסטית לאה גולדברג מוסיף נופך חדש לשאיפה לחוסן ולתקווה, גם אם הדברים לא נכתבו בהקשר של מלחמה, אלא "סתם" כתגובה לזִקנָה.

    השבמחק
  16. אהבתי מאוד את כתבתו של שלמה הרציג שמבחינתי מתארת ברגישות רבה ותוך כדי בחירה מוקפדת של שירים וסדרת הצגתם את מצב הרוח הלאומי, במדוייק כפי שאני חשה אותו. מצב הרוח שנע בין האבל על האובדן וקבורת מתינו לבין גישוש לתקווה לימים טובים יותר. אהבתי את השלט על חנות הדיסקיט, ודווקא משום שהוא כתוב בכתב יד התוכן נהפך לאישי יותר, ומסכם את המצב הרוח הנישקף מהכתבה. תודה על הכתבה הנוגעת.

    השבמחק
  17. בוקר טוב ותודה רבה לך, אנונימית, על המילים הרגישות והנוגעות, הן באשר לטקסט והן באשר לאיורים ברשומה. על כל האיורים והקישורים המוזיקליים הקרדיט הוא לפרופ' דוד אסף, עורך הבלוג.

    השבמחק
  18. תודה רבה לך, שלמה, על מאמר מאיר עיניים ומחדש. שירים אלו שבחרת כבר נדונו רבות בביקורת הספרות, אבל לא בהקשר של חוסן לאומי ואישי. יצרת הקשרים יפים לתפיסות התרבותיות שלנו כאן ועכשיו, תוך התייחסות (אם כי ברמיזות) גם למלחמת הזהויות ששררה כאן בשנים האחרונות.
    מחכה למאמר הבא... מציעה מאמר המשך שיבחן את השבר והחוסן המשתקפים בשירי מלמחת ה-7 באוקטובר...

    השבמחק
  19. תודה רבה, הגר על הדברים החמים. לגבי מאמר המשך על שירי המלחמה הנוכחית, זה קרוב מדי ורגיש מדי, לטעמי. אשמח לכתוב על נושאים אחרים...

    השבמחק
  20. מאחרת להגיב בגלל עיסוקי בטיפול בנכדי שאביהם מגויס כבר תקופה ארוכה . תודה על הגישה המנחמת העולה מגישתך אל כל השירים ומציגה את השאיפה אל החיים האפשריים גם בצל האסון ועם כל הכאב. בעקבות הקריאות השונות שהועלו כאן לגבי השיר "החיטה צומחת שוב" רציתי לספר לכם על דבריו של אחד מחברי המושב הוותיקים במושב הוותיק בו נולדתי וגדלתי: אצלנו בכפר נוהגים לסיים את הטקס העצוב והמכאיב הזה בנימה אופטימית ולשם כך נבחר השיר הזה. חלפו שנים רבות ,אבל אני זוכרת היטב: באחת השנים דמעה אמי ז"ל ,שהייתה אם שכולה ,לאחר השמעת השיר. אחד החברים ,כאמור מהוותיקים והמבוגרים, הצביע על בתי שעמדה לצדה ואמר לה: " הנה החיטה צומחת שוב..." . מחזוריות הטבע איתנה מבני אדם ואין כוח שיעצור אותה והרי האדם הוא חלק מן הטבע . היא שבה ומתחדשת לאחר אסון וחורבן , מנחמת ומאפשרת הישרדות וצמיחת חוסן מחודש.

    השבמחק
  21. תודה רבה, רחל. הסיפור האישי שלך הכולל את אימך ז"ל ואת בתך הוא מרגש מאוד, ובה בעת גם מחזק את ממד החוסן והתקווה בשיר "החיטה צומחת שוב". הוא עושה זאת בצורה משכנעת מאוד דווקא בשל העובדה, שאין מדובר בקריאה אקדמית, אלא בחוויה אישית אותנטית. שבת שלום

    השבמחק
  22. שלמה תודה על מאמר מרתק. ועל זה נאמר ההיסטוריה לא חוזרת על עצמה אך מתחרזת…וכל טראומה לאומית מניבה עוד שירי אבל וחוסן…

    השבמחק
  23. תודה רבה, רחלי והמשך עשייה פורייה לך.

    השבמחק

הזינו את תגובתכם בחלון התגובות. אחר כך פתחו את הלשונית 'הגב בתור:', לחצו על 'שם / כתובת אתר' ורשמו את שמכם (אין צורך למלא 'כתובת אתר'). נא רשמו שם אמיתי (מה יש להסתיר?) או כינוי, והימנעו, ככל שניתן, מ'אנונימי' אם לא הצלחתם להתגבר על הבעיה – רשמו את השם בתוך התגובה.
לבקשה 'הוכח שאינך רובוט' הקליקו על העיגול ואז 'פרסם' – זהו.
מגיבים שאינם מצליחים להעלות את תגובתם מוזמנים לכתוב אליי ישירות ואני אפרסם את דבריהם.
התגובות מועברות לאישור ולפיכך ייתכן שיהוי בפרסומן.
תגובות שאינן מכבדות את בעליהן ואינן תורמות לדיון – תוסרנה.