יום חמישי, 3 ביולי 2025

סיפורי רחובות: ירושלים וצה"ל, נחל גיחון, אח שלי

א. ירושלים וצה"ל

צילום: איתמר לויתן

בחדרה יש רחובות לכבוד צה"ל ולכבוד ירושלים, שזה יפה. יש גם הסברים, שמיועדים כנראה לאלה שלא נולדו כאן או שהגיעו זה עתה מכוכב מאדים. 

השאלה הרצינית שעולה כאן: האם יש צורך להסביר את המובן מאליו?


ב. נחל נולד

צילום: משה הררי

בבית שמש יש רחוב הנקרא שביל נחל הגיחון. כאן דווקא אין הסבר אולי בגלל בעייה קטנה: אין נחל כזה...

אם הכוונה למעיין גיחון בירושלים, הרי שמדובר במעיין ולא בנחל; אם הכוונה לנהר גיחון (אחד מארבעת הנהרות היוצאים מעדן בספר בראשית), הרי גם הוא איננו נחל אלא נהר. זאת ועוד, שביל זה נמצא בסביבה של רחובות הנקראים על שם נחלים בארץ.

אפשר לנחש ששמו המקורי של הרחוב, או לפחות של הוגי הרעיון, היה שביל הגיחון (כך זה גם מופיע ב-google maps), עד שהגיע הגאון התורן וערך תיקון יֶתֶר...

גוגל

ג. אחי, אחי שלי

בפתח תקווה 'אח שלי' זו לא סתם טפיחה על השכם. פתח תקווה אוהבת אחים! 

על העילגות אין מה להוסיף. זה מביך ובעיקר לא נכון ולא מקצועי, ובמקום לכבד – מבזה.

ספרתי בפתח תקווה שלושה רחובות המוקדשים ל'אחים'. זה כשלעצמו אינו פסול וגם בערים אחרות בישראל תמצאו רחובות כאלה. בתל אביב, למשל, יש רחובות הקרויים על שם האחים מסלאוויטה, האחים ביילסקי או האחים אל-כוויתי.

אבל ראו מה קורה בפתח תקווה. לא 'האחים שטרייט', אלא 'שטרייט אחים', ועל הצירוף המוזר הזה הם חוזרים שוב ושוב, וגם בתעתיק לועזי מגוחך: SHTRAIT ACHIM

צילום: עידו יעקבי

ומי הם האחים הללו? גם את זה קשה להבין מהשלט. לכאורה קראו להם שלום-סופר וישעיהו-פעיל... כמובן שהמקף צריך להיות מפריד ולא מחבר! 

ובכן, שלום שטרייט (1946-1888), איש העלייה השנייה, היה סופר ומחנך, שייסד את בית הספר התיכון אחד העם בפתח תקווה. בתו אסתר שטרייט-וורצל הייתה סופרת ילדים ונוער ידועה, שגם היא התגוררה בפתח תקווה. האח הבכור ישעיהו (1947-1884) גם הוא גר בפתח תקווה וגם הוא היה פעיל ציוני שעלה לארץ בעלייה השנייה. 

שלום שטרייט (ויקיפדיה)
ישעיהו שטרייט (דוד תדהר, אנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו)

כאמור יש בפתח תקווה עוד שני רחובות בסדרת האחים.

הנה 'יטקובסקי אחים' (ולא חלילה 'האחים יטקובסקי'), שבתעתיק הלטיני הוא לפעמים Achim (כמו שם משפחה), ולפעמים Ha'AHIM (האחים).

צילומים: גונן זיק

מי וכמה היו האחים הללו?

ובכן, הם היו שלושה: עובדיה (1938-1873), דב (1964-1879) ושלמה (1967-1881). הם נולדו בבריסק (ברסט ליטובסק שבפלך גרודנה), עלו עם הוריהם לארץ ב-1883 או 1884 והתיישבו בפתח תקווה. 

הנה מה שמספר דוד תדהר על האח הבכור עובדיה יטקובסקי:

דוד תדהר, אנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו, ב, עמ' 923

ולסיום, דמויות קצת יותר ידועות בהיסטוריה של פתח תקווה – 'ראב, האחים'.

מדובר בשניים: יהודה ראב (1948-1858), ממייסדי המושבה ומן הדמויות הצבעוניות שלה, שלימים שינה את שמו לבן-עזר (והוא גם אביה של המשוררת והסופרת אסתר ראב), ובאחיו משה שמואל ראב (1955-1862).

מידיעה שהתפרסמה בחדשות בן עזר (גיליון 158, 13 ביולי 2006), שעורך הסופר אהוד בן-עזר, נכדו של יהודה ראב, למדתי כי קודם לכן היו בפתח תקווה שני רחובות, אחד לכל אח. העירייה, בטיפשות מעוררת הערצה, החליטה לאחד אותם וכך יצא העגל הזה. 

צילום: גונן זיק