אבוקדו בצורת אבטיח (צילום: גדעון פליישמן) |
לקראת הצום הגדול של יום כיפור, קצת ענייני אוכל מחוייכים.
נתחיל בתפריט הבשרי.
א. הבחירה של הקצבים
צילום: טובה הרצל |
הפרסומת המתפתחת שמוצגת על משאית הקירור הזו, מ'עוף עוז' ל'עוז והדר', מעלה מאליה את השאלה כמה 'הדר' כבר יכול להיות בתרנגולת מרוטת נוצות המקרקרת בדרכה לשחיטה?
אולי יש כאן רמז סרקסטי במיוחד למקורו של הצירוף 'עוז והדר', שלקוח מספר משלי, מהפרק המתאר את 'אשת חיל', שעליה נאמר 'עֹז וְהָדָר לְבוּשָׁהּ וַתִּשְׂחַק לְיוֹם אַחֲרוֹן' (לא 25). מה שמזכיר לי את האיור המופלא של דודו גבע (ספר הברווז, 1994):
אבל מה שמשונה ואף תמוה הוא שבשם 'עוז והדר' מחזיק גם מכון תורני ידוע, שנוסד ב-1988 ומוציא ספרים רבים בכל מקצועות התורה.
אז מי קדם למי – משחטת העופות או המכון התורני?
ב. בשר ממשלתי
צילום: ארי הולצברג |
ג. אנחנו מגש העצמות שעליו ניתנה הסעודה המפסקת
מבצע מפתה במיוחד מוצע לקוראי מקומון חרדי בירושלים. הבחירה קשה: מגש עצמות או גרון עוף?
תודה למיקי מלכה |
ד. מילון הסביח השלם
חובבי השפה העברית, כמו גם העוסקים בפילוסופיה אקזיסטנציאלית, ימצאו עניין במילון המונחים שתלוי בכניסה לסביח של עובד בגבעתיים.
הם יימצאו בו פעלים יחודיים, כמו 'חיצול', 'לחצל', 'לבצל' או 'לבצבץ', ושאלות מלחיצות (או מחצילות), כמו 'לרוץ על כל המגרש או לרצרץ?', או 'כמה כמה בדרבי?'
הקשה על התמונה תגדיל אותה לקריאה נוחה.
צילום: איתמר לויתן |
בעלי התוספות
סביח הוא שמו הפרטי של ממציא המאכל, צבי ארז, בהגייתו העירקית. נפטר לפני כשנה (תעיד על כך תמונת מצבתו בבית העלמין ירקון). ראש עירית רמת גן הצהיר שיקרא כיכר בעיר על שמו. עובד מגבעתיים הוא אכן לשונאי מופלא וגם איש מכירות מדהים, אבל 'סביח של עובד' זה כמו 'ארטיק של שטראוס' או 'פלאפון של סלקום'. וכמובן שראשי התיבות הצולעים למדי של סבי"ח אינם אלא מחוה ומס שפתים (שורפות מסחוג).
ה. כּוּנֵפָה או כְּנָאפֶה?
ואם אנו בגבעתיים, נעבור לשאלה עוכרת השלווה שמציג הבר הזה שברחוב כצנלסון: כּוּנֵפָה או כְּנָאפֶה?
צילום: איתמר לויתן |
צילום: דוד אסף |
וּמַרְגּוֹעַ לֶעָמֵל.
לַיְלָה חִוֵּר מִשְׂתָּרֵעַ
עַל שְׂדוֹת עֵמֶק יִזְרְעֶאל.
טַל מִלְּמַטָּה וּלְבָנָה מֵעַל,
מִבֵּית אַלְפָא עַד נַהֲלָל.
מַה, מַה לַּיְלָה מִלֵּיל?
דְּמָמָה בְּיִזְרְעֶאל.
נוּמָה עֵמֶק, אֶרֶץ תִּפְאֶרֶת,
אָנוּ לְךָ מִשְׁמֶרֶת.
רופא השיניים הותיק רפי פישר הוא חובב חמוצים מעשה ידיו ובעל אתר מרשתת הקרוי בשם הלקוח ממגרשי הכדורגל: הכיבושים וההחמצות:
השבמחקhttp://www.mypickles.co.il/
השיר של אלתרמן בסוף מזכיר עוד קריקטורה אגדית של דודו גבע, עם טל מלמטה ולבנה מעל. לא הצלחתי למצוא אותה באינטרנט, אז מי שזוכר, זוכר....
השבמחקPale ale זהו סוג של בירות שבבסיסן גרעיני לתת מסוג זה. לגרעיני לתת אלה אפשר להוסיף גרעינים מסוגים שונים שישנו את הצבע החום הבהיר (לא צהוב כמו קרלסברג או הייניקן) לאדמדם.
השבמחק"אדמדם" - אדום שבאדומים
השבמחקרשי ויקרא, פרק יג פסוק מט
ואני לתומי חשבתי ששם העמק הוא יזרע-אל כלומר שהאל יזרע זרעים בעמק. האם הסגול לא צריך להיות מתחת לאות א ולא מתחת לאות ע ?
השבמחקהגיוני. אבל למנקדים הגיון משלהם
מחקאופן הניקוד השגוי, אך הנפוץ מאד, של יזרעאל נובע מן הדמיון לניקוד שם המדינה: יִשְרָאל.
השבמחקואולי גם מההגיון הלשוני - מה הוא יזרעל בשווא? לעומת זאת, יזרעאל הקמוץ הוא שם בעל משמעות - ברכה או תפילה שהאל יזרע או יעזור לשדות הזרועים.יתכן והשם המקורי היה בעל משמעות אחרת, אבל דומני שעל משמעות זו יחשוב דובר העברית המודרנית.
מחקהסיפור מאחורי הבשר הטחון של משרד הכללכלה:
השבמחקמדובר בבשר טרי שמיובא באמצעות מכסות פטורות ממכס, אותן חילקה ועדת המכסות במשרד הכלכלה והתעשייה, בהיקף של 8,070 טונות. הן חולקו ליבואנים שהתחייבו לשווק בשר טחון טרי במחיר שבין 29 ל-32 שקל לצרכן. זאת בתנאי שהבשר הטחון הטרי, במחירים הזוכים, יוצג בכל נקודות המכירה שלהם במהלך כל ימות השנה.
לפי בעל חנות לבורקס מים וכנפה בשוק מחנה יהודה הצורה הטורקית של המאכל הי כוניפה.
השבמחקלפי זה המקור הוא טורקי ואין לו קונוטציות שליליות
זו המשמעות : יזרע-אל
השבמחקעוז מקורו בשם עוזי.
השבמחקסוף כיתה ג' עזב עוזי מחלב (61) את בית הספר. ההורים עברו מהקריות לשכונת התקווה בתל-אביב, ומחלב לא מצא עניין בלימודים והחל לעבוד כמורט נוצות בשוק התקווה.
"הלימודים שעממו אותי. יכול להיות שאם היו מקפיצים אותי כיתה, היה לי יותר מעניין. הייתי מורט 10 עופות ומרוויח 80 אגורות. זה היה אז הרבה כסף לילד. העופות היו זקנות והיה להן כינים ואמא שלי הייתה צריכה אחר כך לשים לי נפט על הראש. כאן נפגשתי עם העוף בפעם הראשונה", מספר מחלב בראיון ל"גלובס".
-
בגיל 22 מחלב כבר שלט על חברה שסיפקה עופות חיים לשווקים והחזיק 7-8 משאיות. כיום, עם שותפו אבנר כליפה, הוא חולש על חברת "עוף עוז" - אימפריה שגלגלה אשתקד 1.147 מיליארד שקל בשנה (ללא מע"מ) ורשמה רווח נקי של כ-70 מיליון שקל.