יום שלישי, 14 בספטמבר 2021

בורא מיני מזונות: עוז, הדר ועצמות, בשר ממשלתי, מילון הסביח, כונפה ביזרעאל

אבוקדו בצורת אבטיח (צילום: גדעון פליישמן)

לקראת הצום הגדול של יום כיפור, קצת ענייני אוכל מחוייכים.

נתחיל בתפריט הבשרי.

א. הבחירה של הקצבים

צילום: טובה הרצל

הפרסומת המתפתחת שמוצגת על משאית הקירור הזו, מ'עוף עוז' ל'עוז והדר', מעלה מאליה את השאלה כמה 'הדר' כבר יכול להיות בתרנגולת מרוטת נוצות המקרקרת בדרכה לשחיטה? 

אולי יש כאן רמז סרקסטי במיוחד למקורו של הצירוף 'עוז והדר', שלקוח מספר משלי, מהפרק המתאר את 'אשת חיל', שעליה נאמר 'עֹז וְהָדָר לְבוּשָׁהּ וַתִּשְׂחַק לְיוֹם אַחֲרוֹן' (לא 25). מה שמזכיר לי את האיור המופלא של דודו גבע (ספר הברווז, 1994):

אבל מה שמשונה ואף תמוה הוא שבשם 'עוז והדר' מחזיק גם מכון תורני ידוע, שנוסד ב-1988 ומוציא ספרים רבים בכל מקצועות התורה. 

אז מי קדם למי – משחטת העופות או המכון התורני?

ב. בשר ממשלתי

מתברר שבנוסף לכל תפקידיו החשובים של משרד הכלכלה, עוסקים שם גם בטחינת בשר.

צילום: ארי הולצברג

ג. אנחנו מגש העצמות שעליו ניתנה הסעודה המפסקת

מבצע מפתה במיוחד מוצע לקוראי מקומון חרדי בירושלים. הבחירה קשה: מגש עצמות או גרון עוף?

תודה למיקי מלכה

ד. מילון הסביח השלם

חובבי השפה העברית, כמו גם העוסקים בפילוסופיה אקזיסטנציאלית, ימצאו עניין במילון המונחים שתלוי בכניסה לסביח של עובד בגבעתיים.

הם יימצאו בו פעלים יחודיים, כמו 'חיצול', 'לחצל', 'לבצל' או 'לבצבץ', ושאלות מלחיצות (או מחצילות), כמו 'לרוץ על כל המגרש או לרצרץ?', או 'כמה כמה בדרבי?'

הקשה על התמונה תגדיל אותה לקריאה נוחה.

צילום: איתמר לויתן

בעלי התוספות

כתב לי יריב שיזף: 

סביח הוא שמו הפרטי של ממציא המאכל, צבי ארז, בהגייתו העירקית. נפטר לפני כשנה (תעיד על כך תמונת מצבתו בבית העלמין ירקון). ראש עירית רמת גן הצהיר שיקרא כיכר בעיר על שמו. עובד מגבעתיים הוא אכן לשונאי מופלא וגם איש מכירות מדהים, אבל 'סביח של עובד' זה כמו 'ארטיק של שטראוס' או 'פלאפון של סלקום'. וכמובן שראשי התיבות הצולעים למדי של סבי"ח אינם אלא מחוה ומס שפתים (שורפות מסחוג).

ה. כּוּנֵפָה או כְּנָאפֶה?


ואם אנו בגבעתיים, נעבור לשאלה עוכרת השלווה שמציג הבר הזה שברחוב כצנלסון: כּוּנֵפָה או כְּנָאפֶה?

'כּוּנֵפָה' הוא מונח סלנג שחדר לארצנו כנראה בשנות התשעים ומקורו לא ברור (כנראה מערבית: קניפה), אך יש הסכמה רחבה על משמעותו השלילית: אשה מגעילה.

'כְּנָאפֶה' זה משהו אחר לגמרי, וגם הוא הגיע אלינו מהערבית: מאפה מתוק להחריד, שבאחרונה צובר פופולריות לא מובנת (לפחות לי). כך למשל, בשוק מחנה יהודה הירושלמי נפתחו בשנים האחרונות לפחות חמישה דוכני כנאפה.

בבחירה בין שתי האפשרויות אני בוחר באפשרות השלישית: לא זה ולא זה.

צילום: איתמר לויתן

ו. לחיים

ונסיים במיני אלכוהול.

נתחיל בבירה ושמה התמוה הוא 'מלכה אדמונית' (Pale למיטב ידיעתי זה בכלל חיוור, חלש).

צילום: איתמר לויתן

ונקנח ביין נחמד ושמו יזרעאל, שאין לי מילה רעה על טעמיו אלא רק ביקורת על ניקודו.

צילום: דוד אסף

זו טעות שכמעט כולנו עושים: השם הנכון של העמק הוא לא יִזְרָעֶאל אלא יִזְרְעֶאל. כנאמר 'כֶּרֶם הָיָה לְנָבוֹת הַיִּזְרְעֵאלִי אֲשֶׁר בְּיִזְרְעֶאל' (מלכים א כא, 1). 

וגם בשירו הידוע של נתן אלתרמן, 'שיר העמק', שנכתב ב-1934:
בָּאָה מְנוּחָה לַיָּגֵעַ
וּמַרְגּוֹעַ לֶעָמֵל.
לַיְלָה חִוֵּר מִשְׂתָּרֵעַ
עַל שְׂדוֹת עֵמֶק יִזְרְעֶאל.
טַל מִלְּמַטָּה וּלְבָנָה מֵעַל,
מִבֵּית אַלְפָא עַד נַהֲלָל.

מַה, מַה לַּיְלָה מִלֵּיל?
דְּמָמָה בְּיִזְרְעֶאל.
נוּמָה עֵמֶק, אֶרֶץ תִּפְאֶרֶת,
אָנוּ לְךָ מִשְׁמֶרֶת.


גמר חתימה טובה

12 תגובות:

  1. רופא השיניים הותיק רפי פישר הוא חובב חמוצים מעשה ידיו ובעל אתר מרשתת הקרוי בשם הלקוח ממגרשי הכדורגל: הכיבושים וההחמצות:
    http://www.mypickles.co.il/

    השבמחק
  2. השיר של אלתרמן בסוף מזכיר עוד קריקטורה אגדית של דודו גבע, עם טל מלמטה ולבנה מעל. לא הצלחתי למצוא אותה באינטרנט, אז מי שזוכר, זוכר....

    השבמחק
  3. Pale ale זהו סוג של בירות שבבסיסן גרעיני לתת מסוג זה. לגרעיני לתת אלה אפשר להוסיף גרעינים מסוגים שונים שישנו את הצבע החום הבהיר (לא צהוב כמו קרלסברג או הייניקן) לאדמדם.

    השבמחק
  4. "אדמדם" - אדום שבאדומים
    רשי ויקרא, פרק יג פסוק מט

    השבמחק
  5. ואני לתומי חשבתי ששם העמק הוא יזרע-אל כלומר שהאל יזרע זרעים בעמק. האם הסגול לא צריך להיות מתחת לאות א ולא מתחת לאות ע ?

    השבמחק
  6. אופן הניקוד השגוי, אך הנפוץ מאד, של יזרעאל נובע מן הדמיון לניקוד שם המדינה: יִשְרָאל.

    השבמחק
    תשובות
    1. ואולי גם מההגיון הלשוני - מה הוא יזרעל בשווא? לעומת זאת, יזרעאל הקמוץ הוא שם בעל משמעות - ברכה או תפילה שהאל יזרע או יעזור לשדות הזרועים.יתכן והשם המקורי היה בעל משמעות אחרת, אבל דומני שעל משמעות זו יחשוב דובר העברית המודרנית.

      מחק
  7. הסיפור מאחורי הבשר הטחון של משרד הכללכלה:
    מדובר בבשר טרי שמיובא באמצעות מכסות פטורות ממכס, אותן חילקה ועדת המכסות במשרד הכלכלה והתעשייה, בהיקף של 8,070 טונות. הן חולקו ליבואנים שהתחייבו לשווק בשר טחון טרי במחיר שבין 29 ל-32 שקל לצרכן. זאת בתנאי שהבשר הטחון הטרי, במחירים הזוכים, יוצג בכל נקודות המכירה שלהם במהלך כל ימות השנה.

    השבמחק
  8. לפי בעל חנות לבורקס מים וכנפה בשוק מחנה יהודה הצורה הטורקית של המאכל הי כוניפה.
    לפי זה המקור הוא טורקי ואין לו קונוטציות שליליות

    השבמחק
  9. עוז מקורו בשם עוזי.
    סוף כיתה ג' עזב עוזי מחלב (61) את בית הספר. ההורים עברו מהקריות לשכונת התקווה בתל-אביב, ומחלב לא מצא עניין בלימודים והחל לעבוד כמורט נוצות בשוק התקווה.

    "הלימודים שעממו אותי. יכול להיות שאם היו מקפיצים אותי כיתה, היה לי יותר מעניין. הייתי מורט 10 עופות ומרוויח 80 אגורות. זה היה אז הרבה כסף לילד. העופות היו זקנות והיה להן כינים ואמא שלי הייתה צריכה אחר כך לשים לי נפט על הראש. כאן נפגשתי עם העוף בפעם הראשונה", מספר מחלב בראיון ל"גלובס".

    -
    בגיל 22 מחלב כבר שלט על חברה שסיפקה עופות חיים לשווקים והחזיק 7-8 משאיות. כיום, עם שותפו אבנר כליפה, הוא חולש על חברת "עוף עוז" - אימפריה שגלגלה אשתקד 1.147 מיליארד שקל בשנה (ללא מע"מ) ורשמה רווח נקי של כ-70 מיליון שקל.

    השבמחק

הזינו את תגובתכם בחלון התגובות. אחר כך פתחו את הלשונית 'הגב בתור:', לחצו על 'שם / כתובת אתר' ורשמו את שמכם (אין צורך למלא 'כתובת אתר'). נא רשמו שם אמיתי (מה יש להסתיר?) או כינוי, והימנעו, ככל שניתן, מ'אנונימי' אם לא הצלחתם להתגבר על הבעיה – רשמו את השם בתוך התגובה.
לבקשה 'הוכח שאינך רובוט' הקליקו על העיגול ואז 'פרסם' – זהו.
מגיבים שאינם מצליחים להעלות את תגובתם מוזמנים לכתוב אליי ישירות ואני אפרסם את דבריהם.
תגובות לפוסטים ישנים מועברות לאישור ולפיכך ייתכן שיהוי בפרסומן.
תגובות שאינן מכבדות את בעליהן ואינן תורמות לדיון – תוסרנה.