גלעד גבריהו הפנה את תשומת לבי לסרטו התעודי של חיים הכט, ששודר בערוץ 2 לפני כחודש ועתה הוא זמין לצפייה במרשתת (באדיבות האתר החופשי של בני קרית חיים).
עם כל חסרונותיו – ויש גם כאלה – זהו סרט חשוב, מרגש ומרתק, שעיקרו מספר על הכנר היהודי ברוניסלב הוברמן. הוברמן היה יליד צ'נסטוכובה שבפולין (העיר הקדושה לקתולים בפולין ומקום משכנה של 'המדונה השחורה'), וכילד פלא בן תשע הדהים את ברהמס הישיש כאשר ניגן את הקונצ'רטו לכינור שלו. בשנות השלושים, לאחר עלייתו של היטלר לשלטון, הצליח הוברמן לקבץ, במהלך מרחיק ראוּת, נגנים יהודיים מוכשרים מכל רחבי אירופה, כדי להקים בפלשתינה תזמורת סימפונית שלימים תהיה התזמורת הפילהרמונית הישראלית.
הסרט מפגיש סיפורים רבים שקשה להאמין שהם מתחברים, אבל זו עובדה: הוברמן וכינור הסטראדיווריוס שלו שנגנב ולאחר חמישים שנה נמצא; ג'ושוע בל, כנר יהודי מחונן וכריזמטי, שקנה את אותו כינור ועתה חוזר אתו לצ'נסטוכובה לנגן את הקונצ'רטו לכינור של ברהמס באולם קונצרטים פולני שהוקם על חורבותיו של בית הכנסת של צ'נסטוחובה שנשרף בידי הגרמנים; סיפורו האישי של זיגמונט רולט, נער יהודי מצ'נסטוכובה ששרד את השואה, הפך לאיש עסקים אמריקני אמיד, ועתה שותף לנסיונות של החיאת התרבות היהודית בפולין; סיפורה של התזמורת הפילהרמונית הישראלית; וסיפורו הפרטי של הכט, שאמו, ניצולת השואה, גם היא בת צ'נסטוכובה.
לא צריך לחכות ליום השואה. פנו לעצמכם שעה – זה שווה!
הנה הסרט:
סרט מרגש בפן האישי והלאומי.
השבמחקיישר כוח לחיים הכט על מלאכת המחשבת הזו.
לגזור ולשמור !
מאוד מרגש לקבל הצצה היסטורית לאיך שהדברים התפתחו.
השבמחקבתור חובבת מוזיקה בכלל וכינורות בפרט, נהנתי לראות את החיבור הישיר בין המוזיקה, לרוח, לקשר הלאומי החזק שנרקם.
בנסיונות להתחבר יותר למורשת שלי, אני צופה לאחרונה בהמון סרטים לצפייה ישירה בנושא הזה והפעם הסרט נגע בליבי במיוחד.
תודה.