איור: נעם נדב |
משנכנס אדר מרבין בשמחה!
ב-19 בפברואר 2011 – חמישה ימים לאחר יום הולדתי – נולד בלוג עונג שבת. לא בדיוק היום אלא בעוד יומיים, אבל יום שישי הוא היום שבו אנו נפגשים.
הגענו אפוא לשנה השתים-עשרה. מזל טוב! אם הבלוג היה ממין נקבה הוא היה חוגג בת-מצווה, אך כיוון שממין זכר הוא נחכה בסבלנות לחגיגות הבר-מצווה בשנה הבאה.
מיום ההולדת שעבר ועד יום הולדת זה, הבא עלינו לטובה, הופיעו בבלוג 98 פוסטים, ובסך הכל, מאז היווסדו ועד היום, הועלו לאור הבלוג 1,991 פוסטים (או רשימות או רשוּמוֹת), כולל זה הנוכחי. בתוך חודש נחצה את גבול האלפיים.
נדמה לי שאין ביקום האינטרנטי העברי שום דבר שדומה לבלוג הזה, או אפילו מתקרב אליו, בטח לא בהתמדה. כל המפעל הזה עומד לרשות הציבור בחינם, ללא שום חומת תשלום. בהצטברותם הפכו מאות הפוסטים הללו למאגר ידע אדיר וסמכותי בכל התחומים של מדעי היהדות ומדעי ישראל, עם תשומת לב מיוחדת להיסטוריה היהודית ולתולדות הזמר העברי. הם מצוטטים במקומות רבים תוך הפניה הולמת (למשל, עשרות רבות של הפניות בערכי ויקיפדיה שונים שאותם דואג לשלב הקורא הנאמן דוד שי), וכמו שאפשר לצפות, גם מועתקים ומצוטטים בלי הפניה או מִזְכֶּה, במקומות רבים עוד יותר.
ב. אז מה היה לנו השנה...
יום הולדת הוא גם הזדמנות לחשבון נפש. חזרתי ועיינתי בכותרות הפוסטים שהתפרסמו במהלך השנה האחרונה, ושוב התפעלתי – בבחינת יעיד הנחתום על עיסתו – מהגיוון, מהחידוש ובעיקר מהכֵּיפִיוּת של הדברים שהתפרסמו כאן. לא כל פוסט ייכנס להיכל התהילה, מקצתם נועדו רק לשעשע ולתבל את מציאות חיינו בקצת הומור, אבל רוב הפוסטים עוסקים ברצינות במגוון עצום של נושאים.
בדקתי מה היו הפוסטים הנצפים ביותר בשנה זו. הנה עשרת הראשונים במצעד, על קישוריהם:
- הדי אור ודוד אסף, מן הגורן ומן היקב: הפונדק של פרדי דורה
- עודד מיוחס, בעקבות אלבום התמונות של שרלוטה וגרדה מאיר
- דנצ'ו ארנון, בא השמש? טקס הבאת העומר בקיבוץ רמת יוחנן
- מרים אהרוני, הבה נתקדש למחר: מגילת היסוד של קיבוץ יפעת, 1952
- רן אהרנסון ושי כנעני, סיפורי מצבות: הגירוש הגדול מיפו ומתל אביב
- אליהו הכהן, יפים הלילות בכנען: מי הייתה רחל היפה?
- דוד אסף, הכתובת הייתה על השיר (א): מרפסת ודלתיים (והמשכיה: [ב]: חתיכה וחתולים; [ג] חבצלת ואגס; [ד] חפש אותי בדפנה שש. הרשימה החמישית על 'רחובות תל אביב' של יעקב שבתאי התפרסמה אתמול).
- צפי זבה-אלרון, עת לשחוק? אלתר דרויאנוב וכינוס הבדיחה העברית
- ארנון וגדעון גרייף, תזמורת הבידור של קול ישראל: פרק נשכח בתולדות המוזיקה הישראלית
- דותן גורן, ארכיון לירושלים
- איל דודסון, חוטאים וחטאים בירושלים: מי היו גנבי הפשטידות?
- דנ'צו ארנון, שמחה גדולה בכפר כָּמָא
- רון זרחי, על שפת ים כנרת: סיפורה של טעות מבורכת
- אליקים רובינשטיין, ביאליק שלי: זיכרונות אישיים
צילום: מוקי זוהר |
וכמובן גם לנעם נדב, יוצר הלוגו המיתולוגי של הבלוג, שמאייר בכל שנה ברכת יומולדת חדשה, לצלמים המזדמנים והקבועים (איתמר לויתן, טובה הרצל ויוחנן פלוטקין כבר אמרתי?), לציידי השלטים והקוריוזים, ובכלל לכל מי שמגיב, מעודד, תומך, שואל כעניין ומשיב כהלכה. תודה רבה!
ג. זיכרונם לברכה
קרוב ל-4,000 מנויים רשומים ברשימת המדוורים של בלוג עונג שבת. מטבע העולם שבכל שנה ושנה אנו נפרדים ממקצתם. כמה מהם היו מוכרים לי אישית, וקשה עליי פרידתם. הנה אלה מבין קוראינו שהלכו לעלמם בשנה האחרונה ושמותיהם ידועים לי. אזכירם בצער:
חוקרת הספרות והקבלה פרופסור מיכל אורון-ברטוב (אוניברסיטת תל אביב); נירה בן הדור; הגאוגרף וההיסטוריון ד"ר דב גביש (האוניברסיטה העברית); העורכת וחוקרת הלשון העברית אסתר גולדנברג (האקדמיה ללשון העברית); חתן פרס ישראל במחשבת ישראל פרופסור יוסף דן (האוניברסיטה העברית); העיתונאית והסופרת תקוה ויינשטוק; הסופר הדגול וחתן פרס ישראל לספרות אברהם ב' יהושע; הסופר מאיר שבתאי מזר (פפה); העורכת חנה עמית; המשוררת גאולה הודס-פלחן; העורכת והמו"לית ד"ר לאה צבעוני; המחנך וההיסטוריון ד"ר צבי צמרת; תמה שוחט.
יהי זכרם ברוך.
בסיור שהדרכתי ב-2017 עם חיים באר (מימין) ביקרנו בלושקי, עיר הולדתו של אליעזר בן יהודה. לאה צבעוני ז"ל (משמאל) הביאה מביתה את כל כרכי מילון בן-יהודה והעניקה אותם שי לראשת העירייה (צילום: דוד אסף) |
ד. היו זמנים בעונג שבת
אבישי ליוביץ' מצא בארכיון התיאטרון באוניברסיטת תל אביב הזמנה להשתתפות באסיפה הכללית של אגודת עונג שבת לשנת תרצ"ד (1934-1933), אבל הכניסה מותרת רק לאלה ששילמו את הסכום המינימלי של 600 מיל...
ה. משמיעים על השקלים
עונג שבת הזה הוא עונג אמיתי. מגיע לנו ! תודה וברכה !
השבמחקפרופסור יקר, חבל שלא היה לי המזל והעונג להיות סטודנטית שלך, אבל אני מתנחמת בי"ב השנים שבהן אני מנויה על הבלוג. והעונג הוא רב.
השבמחקמאחלת המשך שנים טובות לך ולבלוגך גם יחד!
תודה,תודה על הבלוג המושקע..נהנית מאד כשפוגשת אותו בפייסבוק...
השבמחקמזל טוב לבלוג וליוצרו דוד אסף. כל שנה אני מתפעל מחדש על ההתמדה בפרסום הבלוג רציני ומחכים מצד אחד, משעשע ומשאיר טעם טוב לשבת עם ציפייה לבלוג בשבוע הבא. שיהיה לך כוח להמשיך ולנו הקוראים ליהנות ולתמוך עוד שנים רבות.
השבמחקמפעל יחיד במינו. אין מה להגיד.
השבמחקעם תשומת לב מיוחדת להיסטוריה היהודית ולתולדות הזמר העברי.....
השבמחקוכמה חבל שנשמט - גם תעוד מענין לדברים של מה בכך ( לכאורה) -
וחשיבותם גדולה - "פוק חזי מאי עמא דבר"
ולגבי תאריך יום ההולדת של המחבר - בטוחני שנמחבר לא נולד בפברואר ולא בינואר, מרס.
נולד בטבת , שבט ...
ויישר כוחו.
דווקא באדר...
מחק😂
מחקליתר דיוק: ב' באדר 😉
מחקיום הולדת שמח ל"עונ"ש" וברכות חמות למחבר והעורך פרופסור דוד אסף. בכל יום שישי חגיגה עם הגעתו של הבלוג המקסים הזה שפותח אופקים חדשים בכל מיני תחומים, מסכם פרשיות נעלמות, מספר סיפורים שמחים ועצובים וגם מצביע על מחדלים. מאחל המשך פעילות ברוכה לעוד המון שנים.
השבמחקתודה וברכה לבעל העונ"ש ולכל הכותבים והכותבות. רק אעיר לגבי רחוב בארי בנתניה: כל עוד לא צולם השלט המסוים שתועד בפינת רחוב בארי ורחוב סוקולוב - לא ניתן לקבוע בוודאות שהטעות תוקנה...
השבמחקיום-הולדת שמח לבלוג❗
השבמחקותודה גדולה❗
יישר כוח עד 120
השבמחקרואה את רשימת המשתתפים ושאני ביניהם - ממש לכבוד הוא לי. תודה. - דנצ'ו
השבמחקבת - מצוה לעונש
השבמחק402 +141 + 456 = 999
לדוד אסף הידד !- במיטב הברכה להמשך המלאכה.
44 + 141 + 23 + 63 + 232 + 395 + 101 = 999
בברכה מכל הלב , יצחק לב.
יפה❗
מחקנהנית כל סוף שבוע, ולפעמים, אם לא הספקתי, באמצע השבוע. תודה רבה, רבה, חוי פ.ד.
השבמחקדוד, המון תודה!! מלא הערכה למסירות שלך לפרויקט המקסים
השבמחקמזל טוב ויישר כוח גדול, עד 120 !
השבמחקתודה על העונג להרחיב דעת מדי שבוע.
השבמחקבכל שבוע אני מצפה ליום שישי, ולקבלת הבלוג הכל כך יצירתי, תורם ידע, שעשוע, התמצאות בהיסטוריה של עם ישראל ושל ארץ ישראל, ומהווה עונג צרוף (לא רק עונג שבת). תודה רבה
השבמחקחברים אתם באמת עושים עבודת קודש! ללא פוליטיקה ,ללא משוא פנים מביאים את היפה שבארץ הזאת מהעבר ומההווה. תבורכו!
השבמחקפרופ. דוד יקר וחביב. למרות שלא תמיד מסכים, לא נמנע ולא אמנע מלהמתין לך כל שבוע. ללא ה'עונג' לא מתקדם לכיוון שבת. עלה והצלח .
השבמחק